Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/09/granslost-systerskap-pa-norra-latin/

Epsteins STHLM

Gränslöst systerskap på Norra Latin

Uppslutningen var stor ...

... vid årets demonstration ...

... på internationella kvinnodagen ...

... som hade "Gränslöst systerskap" som övergripande paroll ...

... men där också mer specifika krav och budskap fördes fram på ett okonventionellt sätt.

Tåget gick från Norra Latin ...

... via Kungsgatan till Raoul Wallenbergs torg.

Gränslöst systerskap var temat för årets 8 mars-demonstration som samlade en fullpackad skolgård på Norra Latin innan tåget satt sig i rörelse mot Raoul Wallenbergs torg via Kungsgatan med sambatrummor i spetsen och med slagord som ”Inga sexister på våra gator” ekande mellan husväggarna.

Bland de många demonstrerande ungdomarna märktes också de äldre kvinnorna i ”Tantpatrullen” som varnade för att kvinnor födda efter 1954 kan räkna med att bli ”fattigpensionärer” om inte det nuvarande pensionssystemet reformeras. ”Gammal tant behöver större slant” var deras paroll.

Även kvinnors rätt till sina egna kroppar underströks på ett påtagligt genom de gipsavgjutningar av kvinnobröst som satts upp på en trädstam vid skolgården och som var försedda med olika budskap som ”Mina bröst - inte dina”, ”Privat”, ”Mina bröst - Fatta!” etc. Som vanligt var det en färgstark manifestation för kvinnors självklara rätt att leva i samhället på samma villkor som männen.