Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 21:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/10/passa-pa-att-se-1600-talskallaren-innan-indiska-slar-igen-i-gamla-stan/

Epsteins STHLM

Passa på att se 1600-talskällaren innan Indiska slår igen i Gamla stan

Passa på och gå ner och se de vackra 1600-talsvalven (med 1300-talsmuren i fonden) innan det är försent.

Valven finns längst ner i källaren inne i Indiskas butik (på Västerlånggatan 50 i Gamla stan) som stänger för gott om fjorton dagar.

I framtiden kanske de inte blir tillgängliga.

Bland Indiskas företrädare i de magnifika lokalerna märks främst August Magnussons modehus som startade 1860 och vars spår kan ses än i dag i form av firmanamnet inskrivet i trottoaren utanför den till Indiska intilliggande SF-bokhandeln som på sin tid ingick i det gamla modehuset.

Som ett led i rekonstruktionen av företaget som är i ekonomisk knipa stänger Indiska sin affär i hörnet av Västerlånggatan och Tyska Brinken i Gamla stan om 14 dagar, den 24 mars, där den funnits i nästan femtio år, sedan 1970. Just nu reas hela lagret ut till halva priset.

Längst ned i det stora varuhuset, som består av flera våningar, finns en mycket sevärd källare med valv från 1600-talet och också rester av en mur från 1300-talet. Jag kan verkligen rekommendera ett besök i källaren som kanske inte blir tillgänglig i framtiden eftersom man i dag inte vet vilken verksamhet som kommer att efterträda Indiska i lokalerna.

Det gamla huset byggdes 1740 och är således som oftast i Gamla Stan betydligt yngre än källarvåningarna. Bland företrädarna i Indiskas affärslokaler (och i den intilliggande Sciece Fiction-bokhandelns) märks främst August Magnussons modehus som startade 1860 och drevs av August Magnusson och hans efterlevande fram till 1930-talet. Runt förrförra sekelskiftet arbetade 70 personer, varav 38 sömmerskor, i August Magnussons modehus på Västerlånggatan. Ett minne från den epoken är det bleknade firmanamnet inskrivet på trottoaren utanför SF-bokhandelns affärslokal.

Innan Indiska flyttade in 1970 såldes Afghanpälsar i lokalerna på 60-talet. Och innan dess fanns där en begravningsbyrå. Vad som kommer härnäst visar sig. Låt oss hoppas att det inte blir ett varuhus med Pipppi Låmgstrump-dockor, dalahästar och lermuggar med älgmotiv etc.