Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 19:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/22/varfor-byggs-inte-hyreslagenheter-som-vanligt-folk-har-rad-att-bo-i/

Epsteins STHLM

Varför byggs inte hyreslägenheter som "vanligt" folk har råd att bo i?

Vid ett bostadspolitiskt frukostseminarium på tisdagsmorgonen (där Lydia Capolicchio, stående till höger i bild var moderator) diskuterades vilka hindren är för att bygga hyresrätter ...

... av från vänster: Parisa Liljestrand (m) kommunalråd i Vallentuna, Ann-Margrethe Livh (v) bostadsborgarråd i Stockholm, Ibrahim Khalifa (s) kommunalråd i Sigtuna, Lotta Jaensson bostadspolitisk expert på Riksbyggen, Per Jutner vd på byggfirman Einar Mattson och Sven Renström vd för byggfirman Olov Lindgren.

Hållbarhetsekonomen Kristian Skånberg som skrivit rapporten "Bobyggande som samhälleligt brobyggande" inledde miniseminariet med att bland annat säga att samhället måste ta ett större ansvar i bostadsbyggandet.

Vilka är hindren för att bygga hyresrätter? Frågan var rubrik vid ett drygt entimmeslångt miniseminarium arrangerat av hyresgästföreningen i Stockholm på tisdagsmorgonen.

Kristian Skånberg, som inledde seminariet skrev för några månader sedan rapporten ”Bobyggande som samhälleligt brobyggande” åt fackförbundet Byggnads. Kristian Skånbergs tes är att marknaden bygger för marknaden, dvs de som har råd att betala höga hyror och köpa dyra bostadsrätter. Om det ska byggas hyresrätter med hyror som många i bostadskön har råd att betala så måste politiken, dvs. samhället agera byggbeställare och bostadsägare i betydligt större utsträckning än i dag, menade han.

Ett annat produktionshinder är svårigheten för byggbolagen att få tillgång till byggbar mark och när den finns tar det lång tid att få till en detaljplan, menade Sven Renström, vd för byggfirman Olov Lindgren som äger mark (och som satsar på att bygga hyresrätter) där man skulle kunna börja bygga hyresrätter om stadsbyggnadskontoret hade haft resurser att snabbt ta fram nödvändiga detaljplaner. Men det har inte stadsbyggnadskontoret. ”Dubblera personalen på stadsbyggnadskontoret”, manade därför Sven Renström.

Bostadsbyggnadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (v) i Stockholm framhöll att hyresrätten i förhållande till andra bostadsformer är ekonomiskt missgynnad av staten och ville ha en ändring när det gällde lånevillkor och annat. Hon sade också och Stockholms stads kommunala bostadsbolag snart är på gång att bygga s.k. Stockholmshus, en form av standardiserade typhus som ska pressa byggkostnaderna och därmed hyrorna, vidare att staden håller på att ta större grepp i planeringen, närmast med Skärholmen och därefter Farsta, istället för att planera för nya bostadshus mer duttvis här och där för att på så sätt intensifiera bostadsbyggandet i staden.