Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 06:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/25/vart-har-hornsgatspuckelns-lilla-ratta-tagit-vagen-nagon-som-vet/

Epsteins STHLM

Vart har Hornsgatspuckelns lilla råtta tagit vägen? Någon som vet?

Den lilla råttan på Hornsgatspuckeln Foto: Wikipedia ...

... har varit försvunnen i ett halvår. Vem vet vart den tagit vägen?

Hornsgatspuckelns lilla bronsråtta, den inofficiella miniskulpturen vid trappan ned till Hornsgatan, försvann för ett halvår sedan och har trots efterlysningar i pressen tyvärr inte återfunnits.

Men det finns i alla fall fler s.k. Street Art-konstverk, ännu ostulna, i närheten, att betrakta i avvaktan på att den lilla råttan ska återkomma, små skulpturer som lätt förbises om man inte särskilt stannar upp i sin målmedvetna förflyttning från en plats till en annan.

Mitt för samma trappa vid vilken råttskulpturen var placerad innan den försvann sticker en liten vädjande hand (med ett mynt i) ut från väggen och nedanför samma trappa griper två händer om ett galler liksom inifrån en fängelsecell.

Närmare Slussen, på samma sida Hornsgatan, i höjd med tunnlarna till och från Söderleden, finns en en kopparödla på väggen och i höjd med Hornsgatan 2 två små händer. Men kopparråtten, den finaste av dem alla, vart har den tagit vägen? Någon som vet?

På väg nedför Hornsgatspuckelns trappa ...

... sticker en hand ut från väggen ...

... och nere på Hornsgatan griper två händer om ett galler ...

... och närmare Slussen kryper ...

... en ödla på väggen ...

... och nästan framme vid Slussen ...

... möts två små händer i absolut marknivå.