Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 00:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/26/laura-skapades-i-gallerian-innan-gallerian-fanns-glad-pask/

Epsteins STHLM

Laura skapades i Gallerian innan Gallerian fanns - Glad Påsk!

Hönan Laura på Norrmalmstorg, traditionsenligt påskprydd, skapades ...

... av skulptrisen Ebba Hedqvist i ateljén på Norra Smedjegatan, gatan som försvann för Gallerian.  Bilduppslaget från Manne Linds bok Norra Smedjegatan

Varje påsk när jag passerar Norrmalmstorg och får syn på skulptrisen Ebba Hedqvists (1909-2001) höna Laura numera traditionsenligt klädd i färgglatt påskris kommer jag att tänka på Norra Smedjegatan, gatan som försvann i slutet av 1960-talet i Klararivningarna. Den revs och schaktades ned och ersattes av Gallerian.

Fotografen Manne Lind dokumenterade den slitna gatan och dess invånare på lördagar och söndagar under fem års tid. Bland de boende och verksamma på Norra Smedjegatan var just Ebba Hedqvist och hon finns med på ett uppslag i Manne Linds bok ”Norra Smedjegatan De sista åren” från 1970, en liten pärla bland bland stockholmsskildringar och fotoböcker.

På ett sätt kan man alltså lite paradoxalt säga Laura är skapad i Gallerian innan Gallerian fanns.

Glad fortsättning på påsken!