Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/27/sankt-eriksgatans-forvandling/

Epsteins STHLM

Sankt Eriksgatans förvandling

Slutet av 60-talet. Sankt Eriksgatan närmast Sankt Eriksplan: Fotoaffären, klockan, uraffären och Brundins Päls ...

... och i början av 80-talet: Consul Hälsosol, klockan borta, uraffären inkorporerad i Consul Hälsosol (som bl a säljer symaskiner) och Brundins Päls (husfasaden omputsad)  ...

... och idag: Optiker istället för Consul Hälsosol (lokalen till salu)  och  Atlas CDbörs istället för Brundins Päls.

Närmaste grannhus med det ovan i  slutet av 60-talet: Christinaboden, Handskfrabrik och Spies resebyrå ...

... och i början av 80-talet: Inter-Jet har tagit över alla lokaler (fasaden renoverad) ... 

... och i dag: Headzone, en hårsalong, har ersatt resebyrån.

Och närmare bron (68:an) i slutat av 60-talet: krog, fik (tror jag), Scholl och den gamla tobaksaffären ...

... och i början av 80-talet: (Tyvärr lite förskjutet perspektiv) krog, en damfrisering har ersatt vad jag tror var ett fik, Scholl är kvar men tobaksaffären är borta (fast det inte syns på den här bilden) ...

... och i dag:  krog, manikyrsalong (Top 2 Toe) istället för damfrisering, flyttfirman Säkra händer istället för Scholl (bruna plåtjalusidörren) och nån oklar verksamhet i det som en gång var tobaksaffär (längst till höger).

Och närmast bron i slutet av 80-talet: en blomsteraffär och ett konditori som en gång hade hetat Brogyllen ...

 ... och i dag: Restaurang Mosaik har övertagit både blomsteraffären och konditoriet..

När jag under min skoltid på 1950-talet bodde på Sankt Eriksgatan 67 fick jag ibland springa ärenden åt min styvmor och handla korv och blodpudding i köttaffären, frallor och mjölk i mjölkaffären, mjöl och socker i speceriaffären och på onsdagarna springa över gatan mellan förbiilande spårvagnar och bilar och lämna in styvmors stryktipskupong med åtta stående rader i tobaksaffären på andra sidan gatan.

I slutet på 1950-talet när jag hade följt med min pappa till Fotografiska föreningen och blivit fotointresserad köpte jag ibland en filmrulle i fotoaffären i hörnet av Sankt Eriksplan. Det var innan den bytte ägare och namn till Meirons Foto-Kino. I dag är den, liksom det mesta, utom själva husen, borta på sträckan mellan bron och Sankt Eriksplan.

Jag fick någon gång för många år sedan för mig att fotografera hela husraden, den med jämna gatunummer (78-64), mellan bron och Sankt Eriksplan. Jag gjorde sedan under åren om fotograferingen fyra, fem gånger med ojämna tidsintervall men hittar tyvärr bara negativen från två av tagningarna, den ena från någon gång i slutet av sextiotalet och den andra från början av åttiotalet.

Jag gjorde om fotograferingen häromdagen som en jämförelse. I dag är Sankt Eriksgatan förvandlad. I fotoaffärens lokaler flyttade Consul Hälsosol in (sålde symaskiner och stickmaskiner!) och införlivade även lokalen intill där en uraffär låg. I dag är en optiker inhyst i samma lokaler (som för övrigt verkar vara till salu). Den fina kvadratiska klockan, som jag alltid kollade på väg till skolan på morgnarna, är förstås nedmonterad sedan länge.

Brundins päls har efterträtts av en affär som säljer begagnade skivor, en bransch som har flera försäljningsställen i närheten. Christinaboden som sålde konst och ramar, Handskfabriken och det danske affärsgeniet och lebemannen Simon Spies resebyrå är sedan länge borta liksom resebyråerna som kom efter. Även så Scholl som sålde fotriktiga skor och tobaksaffären förstås där jag lämnade in tipskupongerna på onsdagarna och Konditori Brogyllen där pappa och jag vissa söndagar för sisådär sextio år sedan kostade på oss en Napoleonbakelse var, à 40 öre, när vår korvförsäljning på Råsunda eller Stadion hade inbringat oväntat bra extraförtjänst. Där, precis vid brofästet, ligger i dag sedan länge restaurangen Mosaik, osv.