Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/29/den-gamla-andelstvattstugan-i-norra-angby-rivs-for-fem-radhus/

Epsteins STHLM

Den gamla andelstvättstugan i Norra Ängby rivs för fem radhus

Full fart en dag 1945 i Norra Ängby i den "moderna" andelstvättstugan ... Foto: Carl Gemler

... som numera ... 

... står tom ...

... och ska rivas ...

... för fem nya radhus. Illustration: Nordisk kombination arkitekter

Bostäder skulle vara ”funktionella” enligt funktionalisternas credo som fick genomslag på Stockholmsutställningen 1930. Därför behövde bostäderna också komplement. Så uppkom idén att bygga s.k. andelstvättstugor (dvs. brukarna hade andelar i anläggningen) lanserad av Egnahemsutredningen 1934 eftersom det var nödvändigt ”att underlätta arbetet för husmödrarna” (citat ur arkitekten Lisa Brunnströms bok Det svenska folkhemsbygget, 2004).

Seth Torné (1905-1977) på KF:s arkitektkontor (som snabbt tog till sig de nya idéerna) ritade en sådan andelstvättstuga som byggdes 1945 på Bureusvägen 8 i Norra Ängby egnahemsområde (och också en i Tallkrogen på Victor Balcks väg 194). Där fanns bland annat moderniteter som tvättmaskin, blötvagn,centrifug, varmmangel, kallmangel och strykrum. Följaktligen var den nya maskintvättstugan mycket uppskattad av husmödrarna, enligt samtida vittnesmål.

Nu står den gamla andelstvättstugan, grönklassad av Stadsmuseet (dvs. särskilt bevarandevärd av flera skäl) i Norra Ängby inför rivning och en skärva av samtida socialhistoria försvinner. Det var förstås länge sedan den användes som andelstvättstuga. Sista tiden innan den utrymdes helt användes den (med modernare utrustning än originalen) av företaget Ängbytvätten som lämnade och flyttade till större lokaler.

Istället ska fem radhus, vart och ett med plats förutom för de boende också för två bilar, byggas på den gamla tvätteritomten. Inte helt uppskattat av grannarna som anser att den nya arkitekturen bryter stilen i området. Detaljplanen ställs just nu ut.