Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/03/30/nu-stanger-soders-sista-bensinmack/

Epsteins STHLM

Nu stänger Söders sista bensinmack

Bensinstationen vid Slussen ...

... som alltid har öppet ...

... stänger nu igen för gott ...

... för att kanske förvandlas till entré för Nacka Värmdö-bussarnas eventuella framtida bussterminal.

Så här såg det ut den 5 oktober 1955 när bensinstationen öppnade ... Foto: Åke Blomquist, SvD, DigitaltMuseum ...

... och så här såg exteriören ut några månader senare den17 februari 1956. Foto: Sune Sundahl, digitalastadsmuseet.

I morgon (31 mars) klockan tio (på förmiddagen) stänger Söders sista bensinmack, den dygnet-runt-öppna OKQ8 på Katarinavägen vid Slussen, efter drygt sextio år på platsen.

Om stadens planer går i lås blir det i stället ingång till en ny terminal för Nacka/Värmdö-bussarna i det aktuella bergrummet.

Det var det kooperativa företaget IC (Bilägarnas Inköpscentral) som i början av femtiotalet fick bygga bensinstationen och hela bergrumsgaraget som sträcker sig bort till Björns trädgård mot att staden hyrde ut hela komplexet till IC. Garaget skulle nämligen också kunna fungera som ”atombombssäkert” skyddsrum för 20 000 personer i krigstid. Det här var under det kalla krigets dagar.

Bensinstationen invigdes i början av oktober 1955. IC införlivades 1963 i OK (Oljekonsumenternas förbund) som 1999 gick samman med Q8 (Kuwait Petroleum sedan 1984 ägare av f.d. Gulf) för att driva bensinstationer varför anläggningen vid Katarinavägen (som ”alltid har öppet”) under 2000-talet följaktligen hetat OKQ8 och som från klockan tio i morgon förmiddag alltså för alltid förblir stängd.