Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/06/elvin-ohrn-jumpade-pa-isflaken-i-svandammsparken-innan-den-torrlades-for-runt-attio-ar-sedan/

Epsteins STHLM

Elvin Öhrn jumpade på isflaken i Svandammsparken innan den torrlades för runt åttio år sedan

Rätta artikel

 Kransenbon Elvin Öhrn, 97, på stadens samråd med medborgarna ...

... om upprustningen av Svandammsparken ...

... dår han i barndomen jumpade på isflak innan den torrlades ...

... och han minns när de planterade det här mäktiga trädet (en liten pinne då) i parken för sisådär åttio år sedan.

Så här såg Svandammen (längst ned till höger i bild) ut där Elvin jumpade på isfalken innan den torrlades och förvandlades till Svandammsparken. Flygfoto: Oscar Bladh 1931/32, Stockholmskällan

Som pojke jumpade Elvin Öhrn, 97, på isflak i Svandammen i Midsommarkransen innan den torrlades för runt åttio år sedan och förvandlades till Svandammsparken.

-Det hände att man ramlade i när man skulle hoppa, jumpa, från det isflak som höll på att sjunka till nästa isflak. Då gällde det att snabbt ta sig hem och hänga upp de dyblöta kläderna över vedspisen i köket så att de hann torka innan morsan kom hem från jobbet annars …, berättar han.

Dåtidens djärva pojkäventyr slutade inte sällan illa och Elvin Öhrn minns en pojke som efter att ha halkat i från flaket drunknade i Svandammens ett par meter djupa vatten.

På tisdagseftermiddagen kom Elvin Öhrn promenerande ner till Svandammsparken från sin bostad i ett närbeläget hus eftersom staden hade samråd om olika förslag att rusta upp parken. Han tycker det behövs:

-Inte en dag för tidigt. Jag påpekade redan för tio år sedan att de små barnen saknar en ordentlig sandlåda att gräva i och gungor att gunga i.

Elvin Öhrn har blivit sin barndomstrakt trogen där det var så lantligt i hans ungdom och korna betade på ängarna vid närbelägna Nybohovs gård. Han minns också hur han som pojke lyssnade på ett tal som den socialistiske agitatorn Hinke Bergegren höll någon gång i slutet av tjugotalet ute i det fria alldeles nära Svandammsparken.

”De säger att det föds så många oäkta barn i de södra förorterna, men vad ska de sysslolösa syssla med under depressionen”, dundrade Hinke Bergegren, minns Elvin Öhrn med ett glatt leende.

Också nu finns det många små barn i Midsommarkransen. Det syns inte minst i Svandammsparken som börjar rustas nästa år med ny entré från Tellusborgsvägen, större småbarnslek med bland annat gungor (enligt Elvins idé), en ny liten bollplan, en ny klätterställning i ”gropen” (runt vilken spårvagnarnas vändslinga gick på sin tid) och ny större plaskdamm mm.

.