Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 22:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/07/cyklande-poliser-och-digital-grann-samverkan-planeras-i-gamla-stan/

Epsteins STHLM

Cyklande poliser och digital grann- samverkan planeras i Gamla stan

Rätta artikel

Anders Lindberg på Södermalmspolisen informerade bland annat om sommarens planerade polisinsatser i Gamla stan ...

... vid ett möte i Polishuset på Rosenlundsgatan som ägde rum på torsdagskvällen.

I snitt två fickstölder om dagen begås i Gamla stan, runt 750 förra året, ändå en liten minskning jämfört med året innan.

Ficktjuvarnas högsäsong är sommarmånaderna juni-juli-augusti. Den tidsperioden brukar även vara de förhatliga dobblarnas favoritperiod även om de också dyker upp sporadiskt då och då året runt och lurar av godtrogna människor stora pengar med sin fingerfärdighet, sina papperskulor och uppochnedvända tändsticksaskar.

I sommar kommer dessa kategorier av brottslingar att jagas av cyklande poliser, berättade Anders Lindberg på Södermalmspolisen vid ett informationsutbytesmöte med boende och företagare i Gamla stan på torsdagskvällen.

Söderandan (staden lokala brottsförebyggande råd) jobbar samtidigt för att införa en ”trygghetsapp” med så många medverkande Gamla stan-bor (och andra) som möjligt. Så att dessa via mobilen ska kunna sprida information i realtid om de upptäcker pågående brottslighet, som till exempel en ficktjuvsliga i full verksamhet på Västerlånggatan.

En sådan ”intern” app finns redan för företag i stadsdelen. Den har för närvarande ett åttiotal medlemmar som kan varna varandra om något skumt är på gång. ”Vi siktar på världens bästa grannsamverkan i Gamla stan”, försäkrade Söderandans Bengt Jansson på mötet. Hoppas det lyckas.