Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Interaktivt konstverk invigt i Bagarmossen av förskolebarnen

311

Vad är det för konstiga växter på torget i Bagarmossen?

41Det måste undersökas!

21

Förkolebarnen minglade runt (bilderna ovan) vilket utgjorde själva invigningen av det interaktiva konstverket ”Hitteblomster” …

11

… som både är dekorativt och fungerar som uppsamlingsplats för borttappade och upphittade vantar och dylikt.

51

Här fotograferas upphovskvinnorna (fr. v.): Gunilla Edemo, Katarina Bonnevier och Miriam Johannesson.

Med en grupp förskolebarn som minglade runt invigdes det lika dekorativa som praktiska konstverket ”Hitteblomster” i Bagarmossens centrum på fredagen.

Barnen fingrade och kände nyfiket på de egenartade grönmålade ”stjälkarna” (ursprungligen armeringsjärn) med sina sfäriska orangelackerade blomsterknoppar (stålkulor) som vajade lätt i vinden samtidigt fast förankrade i betongklumpar nedgrävda under jorden.

När dramaturgen Gunilla Edemo var mammaledig för två år sedan kom hon på idén att det borde finnas en gemensam plats där man kunde lämna upphittade persedlar, som tappade barnvantar, förlorade gosedjur och dylikt. Hon talade med konstnären Katarina Bonnevier som tände till och ritade ett förslag inspirerat av arkitekten Lina Bo Bardi som skapat liknande blommor i Sao Paulo i Brasilien.

Och när markägaren Stockholmshem sade ja för ett år sedan var det bara för metallhantverkaren Miriam Johannnesson att utföra det praktiska arbetet.

Så nu vet föräldrarna (och alla andra) i Bagarmossen var de ska leta efter borttappade nallar och vantar eller avlämna upphittade, nämligen på det interaktiva konstverket ”Hitteblomster” ett trettiotal meter från tunnelbanan.