Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/10/nar-scouterna-klattrade-in-i-klovbergsgrottans-labyrintsystem/

Epsteins STHLM

När scouterna klättrade in i Klövbergsgrottans labyrintsystem

Rätta artikel

Grottspecialisten Claes Lagerström instruerar de unga scouterna hur de ska bete sig ...

... när de klättrar in ...

... och ut ...

... i Klövbergsgrottans ...

... väldiga labyrintsystem.

Och efteråt är det korvgrillning i urbergets skugga.

När Tyresö slott var passerat, gick färden berg- och dalbanelikt ut på Brevikshalvön, backe upp och backe ner på slingriga vägar, fram till det kolossala urbergsmassivet inne i vilket den labyrintiska Klövbergsgrottan är belägen. Grottexpertena med Claes Lagerström i spetsen tog emot ett tjugotal unga scouter i åldrarna tio-elva år och några medföljande föräldrar samt ledare från Sköndals land- och sjöscoutkår.

Claes Lagerström berättade om hur grottkomplexet bildats för så där 10 000 år sedan när inlandsisen smälte och och berget sprack. Han demonstrerarde sin karbidlampa (numera använder grottspecialisterna modernare pannlampor). Men Claes håller fast vid sin gamla modell. Han berättade att det finns små ofarliga spindlar i grottan vilket inte avskräckte någon av scouterna.

Efter påminnelse om att inte ta något annat än fotografier i grottan och lämna kvar ingenting annat än fotspår tog sig de hjälmförsedda unga scouterna under erfaren ledning in och runt i den labyrintiska grottan en avsevärd del av dess runt 300 meter långa sicksackartade sträckning upp och ner.

Själv fastnade jag ganska snabbt i ett av nålsögonen eftersom min vidlyftiga kamerautrusning helt enkelt gjorde mig för omfångsrik för att kunna pressa mig igenom och förbi den trånga passagen och in i grottans större salar som jag alltså bara hörde talas om när de unga scouterna kom ut i dagsljuset trekvart senare. Men bara själva utflykten i sig till denna mäktiga natur med sina tiotusenåriga lämningar gjorde på mig ett svindlande intryck.