Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/12/efter-tre-ar-som-hemlos-jobbar-lars-bick-for-okad-empati-i-samhallet/

Epsteins STHLM

Efter tre år som hemlös jobbar Lars Bick för ökad empati i samhället

Rätta artikel

Här, på trappan till Nobelmuseet vid Stortorget, ...

 ... hade Lars Bick sin sovplats under tre års tid (till i januari i år).

Bland flera människor som visade medkänsla när han bodde där fanns Kathleen Smith som bor på Trädgårdsgatan (bilden) alldeles i närheten av Stortorget ...

... och här de båda i Bollhustäppan med varsin "empati-pin" på rockuppslaget ...

... symbolen för den kampanj för ökad medmänsklighet i samhället som Lars Bick håller på att dra igång.

Efter tre år som hemlös med Nobelmuseets trappa vid Stortoget i Gamla stan som sovplats har livet börjat ordna upp sig (han bor nu på fartyget Birger Jarl vid Stadsgården) för Lars Bick som efter en framgångsrik internationell yrkeskarriär drabbades av en traumatisk olyckshändelse då en närstående dog i hans armar efter en trafikolycka med påföljd att allt brast och att han drabbades av minnesförlust som ledde till hans utsatta situation.

Det var flera som uppmärksammade Lars Bick och hans sovplats på nätterna under åren på Nobelmuseets trappa där han ibland hade sällskap av råttor under nattfilten. Kathleen Smith som bor runt hörnet på Trädgårdsgatan var en av dem dem som tog kontakt med Lars Bick. Någon gång vid jultid 2013 bestämde hon sig för att gå ned med en tallrik varm soppa vid midnatt. Något hon och sonen gjorde varje kväll så länge Lars Bick bodde kvar på Nobelmuseitrappan. De samtalade också, samtal som ibland kunde dra ut i timmar.

Den medkänslan, empatin, som Kathleen Smith och andra personer, bland annat personal från flera restauranger runt Stortorget, visade vill nu Lars Bick betala tillbaka genom det empati-projekt som han startat men som ännu är i sin linda. Han har tagit fram en ”empati-pin”, ett metallmärke med egenhändigt skapat motiv bestående av en stämgaffel (det ska stämma mellan människor) med profilerna av två ansikten som ser på varandra i samma nivå (ingen underordnad den andra).

Han hoppas kunna engagera skolklasser att sälja nålen och att skoleleverna ska använda förtjänsten till en skolresa eller kanske ännu hellre skänka pengarna till Bris eller liknande organisation som stödjer utsatta barn. Han vill på det sättet medverka till att medkänslan ökar i samhället.