Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/13/demonstrationer-planeras-mot-nobelbygget-pa-blasieholmen/

Epsteins STHLM

Demonstrationer planeras mot Nobelbygget på Blasieholmen

Rätta artikel

"Stoppa Kulturförstörelsen. Riv inte Tullhuset! Rädda Blasieholmen - Flytta Nobelkolossen!" ...

... var rubriken för pressträffen om motståndet mot det planerade Nobelcentret som också förutom rivning av det gamla tullhuset förutsätter rivning av de gamla hamnmagasinen från början av 1900-talet.

Stadshuspolitikern Erik Slottner (kd) liknade utformningen av det planerade Nobelcentret vid "ett guldfärgat kärnkraftverk".

Motståndarna till det planerade Nobelcentret från höger till vänster: Richard Murray, Förbundet Ekoparken, Kerstin Westerlund, Stockholm Skyline, Bo Lagerqvist, Skärgårdens trafikantförening, Björn Tarras-Wahlberg, Nätverket Bevara Blasieholmen - Flytta Nobelbygget, Karl-Gunnar Norén, bokförläggare och Elisabet Delang, Stockholmspartiet.

Om mindre än två veckor kommer en majoritet (om än knapp) av politikerna i Stockholms kommunfullmäktige att rösta för att det planerade Nobelcentret får byggas på Blasieholmen trots starka invändningar från en stor folklig opinion och avstyrkande från tunga remissinsatnser som Statens fastighetsverk bland många andra, nio av tio remissinstanser avstyrker planerna.

Är det då någon idé att protestera och ordna demonstrationer för att den maritima miljön med det gamla tullhuset från 1876 och de gamla sjömagasinen från början av 1900-talet ska bevaras och för att Nobelcentret ska byggas byggas någon annanstan än på Blasieholmen, exempelvis i Hagastaden

Absolut är det idé att att protestera mot planerna, menade representanterna från organisationer som Samfundet S.t Erik, Förbundet Ekoparken, Stockholm Skyline, Skärgårdens trafikantförening med flera som ordnat en pressträff på Hotell Diplomat på onsdagen inför demonstrationerna utanför Stadshuset kommande måndagar 18 och 25 april (den 25:e tas detaljplanen i fullmäktige).

Björn Tarras Wahlberg, samordnare för Nätverket Bevara Blasieholmen - Flytta Nobelbygget, menade att belsutet kommer att dra ut på tiden eftersom det kommer att överklagas och han trodde att det skulle komma att bli en stor fråga i valrörelsen 2018.

Ledamoten i stadsbyggnadsnämnden Erik Slottner från kd var den enda representanten kommunfullmäktigepartierna som var med på pressträffen. Han liknande den planerade utformningen av Nobelcentret vid ”ett guldfärgat kärnkraftverk”. Som stadsbyggnadspolitker måste man lita på sin fingertoppskänsla. Och i det här fallet är det lätt att säga nej, sade Erik Slottner.