Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 14:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/13/kritik-mot-att-korka-igen-torget-nar-jarnvagen-gravs-ned-i-sundbyberg/

Epsteins STHLM

Kritik mot att korka igen torget när järnvägen grävs ned i Sundbyberg

Rätta artikel

Birgitta Lind (vid mikrofonen) från nätverket Trivsam stadskärna kritiserade Sundbybergs stads planer att bygga hus på torget i centrum när järnvägen grävs ned (till vänster stadens projektledare Torbjörn Einarsson och i mitten dess kommunikatör Fredrik Holmberg).  

Så här (i grova drag) planerar staden att bygga igen torget i centrala Sundbyberg när järnvägen grävs ned ...

.... och så här (grönskan i mitten) vill Nätverket Trivsam stadskärna ha det i stället ...

... vilket av applåderna att döma uppskattades av större delen av publiken på samrådsmötet.

Alla var överens om att är bra att järnvägen grävs ned eftersom den i dag delar centrala Sundbyberg i två delar.

Järnvägen är en effektiv barriär i centrala Sundbyberg. I dag tvingas folk gå i tunnel om de ska från ena sidan till den andra i centrum. Men om nio år är problemet löst. Då (år 2025) ska Trafikverket vara klar med den planerade nedgrävningen av järnvägen. Men vad ska då ske på den frigjorde marken ovan jord? Det var frågan när Sundbyberg stad hade samråd om programförslaget för centrala Sundbyberg i Signalbiblioteket på onsdagskvällen.

Projektledaren Torbjörn Einarsson redogjorde för förslaget som om det förverkligas skulle skapa 1500 nya bostäder med blandad bebyggelse och småparker insprängda lite här och där.

Huvudkritiken mot förslaget kom från en tre månader gammal opinionsgrupp som kallar sig Nätverket Trivsam stadskärna. De menar att det nya torget (som är en utvidgning av det gamla) inte (som på förslaget) får korkas igen med stora byggnader. I stället vill de att staden passar på och anlägger ”ett Kungstrådgården i miniatyr”, med skridskobana på vintern, en mötesplats på sommaren. Den åsikten tyckte delas av majoriteten av de närvarande av applåderna att döma även om en yngling, uppväxt i Eksjö, trodde att det skulle bli som i hans hemstad, att det blev tomt och öde utom när turisterna kom på besök på sommaren. Det uttalandet möttes med tystnad av publiken.

Projektledaren Torbjörn Einaarsson var för sin del inte främmande för att ändra i planerna om detta var den allmänna uppfattningen bland Sundbybergsborna. Nu i april kommer ytterligare två samrådsmöten att hållas, sedan blir det nya samråd längre fram när programmet och detaljplanerna läggs fram.