Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-06 13:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/19/tiotusen-pyttesma-sma-oringar-fenklipps-i-timmen-pa-langgarn/

EPSTEINS STOCKHOLM

Tiotusen pyttesmå små öringar fenklipps i timmen på Långgarn

Runt ett tjugotal frivilliga fenklipper tillsammans runt tiotusen små öringar (smolt) i timmen (klipper gör också stadens fiskeriassistent Gunnar Berglund, med glasögonen ovanpå mössan).

Det är den lilla fettfenan på ryggen som klipps bort för att kunna skilja en fångad öring som satts ut från en vild, en omdiskuterad åtgärd.

Stadens fiskerikonsulent Sverker Lovén håvar upp smolt ...

... ur den stora kassen ...

... för ett litet ett bedövningsbad ...

... innan de fenklipps (här av Ulf Svensson, Gabriella Lundqvist och Mariann Lindh) och förpassas tillbaka i en avskild del av kassen i vilken de kvicknar till efter ett par minuter ...

... och i vilken de är skyddade av ett nät från att slukas av den hungriga silltruten som inte får tag i dem.

Paus från fenklippningen.

Några minuters båtresa från Gålö till Långgarn ligger stadens fiskodling i Spjutsund. Där fenklipps de små öringarna, smolten, över 140 000 stycken, 47 gram i snitt, som ska sättas ut i fritt vatten om mindre än en och en halv månad.

De får sina små fettfenor bak på ryggen bortklippta, inför utsättningen i Stockholms ström, och i många andra vattendrag i Stockholmstrakten, i månadsskiftet maj/juni.

-Då har de ungefär fördubblat sin vikt och väger runt hektot, berättar staden fiskerikonsulent Sverker Lovén.

Varför klipps fettfenorna bort innan de små öringssmolten utplanteras? Det har Hav (Hav och Vattemyndigheten) bestämt för att man ska kunna skilja från varandra utplanterade och vilda öringar som fångas. Men Sverker Lovén är inte helt bekväm med tvånget att fenklipppa.

-Fenklippningen är ju ett slags stympning av fisken. Den blir som en andra klassens medborgare i havet, säger han.

Vetenskapen kar inte kunnat utröna exakt vad fettfenan har för uppgift. En del menar att den är en rest från ett tidigare utvecklingsstadium och inte har någon funktion längre. Något som Sverker Lovén inte riktigt tror på.

Fenklipningen har pågått sedan 2007. Den sker med hjälp av frivilliga från bland annat fiskeföreningar.

PS. Årets utsättning av lax och öring i Norrström försenas ungefär en vecka på grund av allt ståhhej kring melodifestivalfinalen i Stockholm i mitten av maj.