Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/21/med-grona-hissen-upp-till-konsten/

Epsteins STHLM

Med gröna hissen upp till konsten

Rätta artikel

Gröna hissen vid Brunkebergstorg går upp till konsten, Market Art Fair, i helgen ...

... väl uppe bör man gå nära och detaljstudera bröderna Jake och Dinos Chapmans ...

... människomyllrande små skulpturer ...

... och kanske också spegla sig i Olafur Eliassons gula förbryllande glaskula ...

... eller betrakta tidigare aldrig visade verk av Siri Derkert ...

... eller titta på Linn Fernströms små skulpturer, och mycket annat  ...

Det är lite av stora konsthelgen i stan. I dag öppnar Supermarket 2016, de konstnärsdrivna galleriernas stora utställning i Svarta huset vid Telefonplan i Midsommarkransen (se ovanstående blogginlägg) och i morgon öppnar Market Art Fair, ett drygt trettiotal etablerade galleriers stora gemensamma konstutställning högst upp i Gallerian vid Brunkebergstorg i samma lokaler som Vårsalongen höll till nyligen. Det är bara att ta den gröna bygghissen till de översta våningarna och avnjuta såväl god konst som fin utsikt över stan.

Så bjuder exempelvis galleriet Andréhn-Shiptjenko på aldrig tidigare visade reliefer i stål och plåt av Siri Derkert som gjordes 1969 och var avsedda för Sverigehusets fasad. Lars Bohman Gallery visar målningar och små bronsskulpturer av Linn Fermström. Det danska i8 Gallery ställer ut några av Olafur Eliassons optiskt finurliga verk och det likaledes danska David Risley Gallery visar de brittiska bröderna Jake och Dinos Chapmans skrämmande men samtidigt humoristiska människomyllrande skulpturer som man bör gå riktigt nära och detajlstudera för att ta in i medvetandet.