Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/23/violvandring-i-den-forsenade-varen/

Epsteins STHLM

Violvandring i den försenade våren

Rätta artikel

Lördagens violvandring runt Tyresö slott leddes av Henry Gudmundson som visar upp det enda exemplaret av lundviol som hittades. Våren är sen i år ...

... och de flesta violarter har ännu inte börjat blomma än. Men den underbart doftande luktviolen återfanns ...

... liksom buskviolen i riklig mängd.

Runt tjugofem personer deltog i Botaniska Sällskapet i Stockholms exkursion ...

... och den yngste deltagaren fick syn på och dokumenterade ...

... ett vackert och rikligt bestånd av gulsippor ...

... och sloknunneörten blommade också ...

... liksom skogsalmen.

Violvandringen väckte minnen, doftminnen. Runt tjugofem personer följde med Henry Gudmundson i Botaniska Sällskapet i Stockholm (BSIS) på sökandet efter blommande violer runt Tyresö slott på lördagen.

Luktviolen var den första som påträffades, dess doft erinrade om smaken av barndomens violpastiller och kom mig att tänka på andra tabletter som Alfa, som smakade kemiskt, surt citron, men som ändå inhandlades en masse, för 25 öre asken, på 1950-talet, därför att det i dessa fanns små samlarbilder av fotbollsspelare.

Våren är sen i år och det vara förutom luktviolen bara den granna buskviolen som återfanns blommande runt slottet. Inga blommande ängsvioler, skogsvioler, kärrvioler. styvmorsvioler, undervioler eller lundvioler.

Jo, till sist, en ynklig liten lundviol, ändå. ”Dagens fynd”, utropade Henry Gudmundson med glädje i rösten och konstaterade att vandringen borde ägt rum fjorton dagar längre fram i tiden. Men det är inte lätt på vintern när vandringarna planeras att veta om den kommande våren ska bli tidig eller sen.

Men många andra blommande arter fick vi dock njuta åsynen av. Några ur högen: gulsippa, dvärgvårtlök, den rödlistade lunglaven, backskärvfrö , sloknunneört och den på bar kvist tidigt blommande skogsalmen.

Jag kan verkligen rekommendera den naturintresserade BSIS:s botaniska vandringar, fina stunder i naturen med kunniga människor som vet vad de pratar om. Dessutom är det oftast gratis att delta. Kan inte bli bättre.