Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/24/fler-kulturnatter-onskas/

Epsteins STHLM

Fler kulturnätter önskas

Rätta artikel

Kulturnattens eldshow av artistgruppen Illumina ...

... på Stortorget i Gamla stan ...

... lockade många åskådare ...

... liksom Samfundet S:t Eriks visning ...

... av kvarteret Cepheus gård ledd av Lisa Härmark längst till vänster i bild.

Samfundet S:t Erik köpte på 1930-talet in alla hus i kvarteret ...

... och lät modernisera husen (förutom  tretton hus i det inre kvarteret som revs)  och skapade en ljus och luftig gård och visade  på det sättet att det gick att modernisera starkt förfallna bostadsmiljöer utan att riva allt och bygga nytt i stället.

Kulturnatten lockade ut stora skaror av stockholmare i aprilkvällen. Så var det exempelvis trångt i gränder i Gamla stan som vanligen är mer eller mindre folktomma kvällstid.

På Stortorget samlades en stor publik för att avnjuta och entusiastiskt applådera den livffulla eldshowen av artisterna i gruppen Illumina.

Samfundet S:t Eriks visning av kvarteret Cepheus (Köpmangatan/Själagårdsgatan/Kindstugatan/Svartmangatan/Stortorget) i vanliga fall för utomstående otillgängliga gård lockade många intresserade. Långt ifrån alla  fick möjlighet att följa med på någon av de fyra visningarna vars deltagarantal var begränsat till fyrtio personer.

Lisa Härmark från samfundet berättade om upprustningen av kvarteret på 1930-talet och om rivningen av tretton flera sekel gamla hus för att åstadskomma luft och ljus som var stadsbyggnadsidealet när funkisen just slagit igenom.

Även om man i dag kan tycka att de revs onödigt mycket i kvarteret Cepheus ska man ha i minne att alternativet till upprustningen vid den tiden var rivning av hela kvarteret. Och det var Samfundet S:t Erik som köpte in alla fastigheter och tog initiativet till och bekostade upprustningen genom sitt bolag Stadsholmen (Idag kommunalägt) och också satte agendan för hur man kan rusta upp gamla slitna miljöer i stället för att riva och bygga nytt.

Slutsats om kulturnatten: Om det bjuds det där lilla extra så hakar stockholmarna på. Så varför inte ordna kulturnätter lite oftare för att få lite extra fart på folklivet på stan fler kvällar om året.