Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 10:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/27/47426/

Epsteins STHLM

Den gamla telefonkiosken, vart har den tagit vägen? Till Spånga!

Rätta artikel

Vart har den gamla telefonkiosken i Trångsund, ...

... Pagoden, tagit vägen?

Jo, den har just transporterats till telefonkiosksspecialisten Folke Ackermans verkstad i Spånga ...

... för att renoveras och målas om. Här är det spiran som fått ny färg.

Också dubbelpagoden på Kornhamnstorg ...

... och pagoden uppe på Mosebacke ska piffas upp i sommar.

Så här såg originaltelefonen inne i pagoden ut 1901 med vev och myntinkast för femöringar och tioöringar (replika tillverkad av Folke Ackerman) ...

... och så här såg dem modernaste och sista ut (den så kallade dammsugaren) som introducerades 2000 och var bruk till 2015. Den hade myntinkast för både tiokronor och euro och gick också att använda med kreditkort. En epok är över.

Den gamla telefonkiosken, pagoden kallad, som stått i Trångsund mellan börshuset och Storkyrkan är försvunnen. För alltid? Nej, bara tillfälligt. Den är på reparation hos Folke Ackerman, telefonkiosksspecialisten med verkstad i Spånga.

Han har redan målat zinktaket med rödfärg och den svarta spiran på taket på den gamla telefonkiosken som är ett av de få kvarvarande originalen från början av 1900-talet. Pagoden ritades av Telegrafverkets ingenjör Hjalmar Cellon. Den första sattes upp i Kungsträdgården den 4 april 1901.

Pagoden som Folke Ackerman nu reparerar och målar om får också nytt virke i de delar där rötan slagit till. I övrigt behålls originalmaterialet.

Det är Stockholms stad som äger de gamla telefonkioskerna som pryder sin plats i stadsbilden och är populära kameramotiv bland turisterna. Också dubbelpagoden på Kornhamnstorg och pagoden uppe på Mosebacke kommer att repareras och snyggas till, berättar projektedaren på stadens fastighetskontor Jesper Lexius. Bra staden, att kulturarvet vårdas!