Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 02:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/04/29/sang-och-dans-dan-fore-valborg/

Epsteins STHLM

Sång och dans dan före Valborg

Rätta artikel

Mångårig är traditionen ...

... att dagisbarnen i Gamla stan hälsar våren med sång på Nobelmuseets trappa ...

... iklädda egentillverkade pappershattar. Modet är detsamma som förr. En förnyelse är möjligen pappmuggshatten.

Och i Kungsträdgården firades internationella dansdagen ...

... med allmän dans ...

... och dansuppvisningar framför stora scenen.

  Småkyligt i skuggan och blåsten men vips glimtade solen värmande fram mellan molnmassorna dagen före Valborg när dagisbarnen i Gamla stan med sina egentillverkade pappersmössor på huvudet hälsade våren med sånger som ”Blåsippan ute i backarna står, niger och säger ...” och ”O, Gamla stan, vad du tjusar mig med dina gränder” från Nobelmuseets trappa på Stortorget, en fin tradititon som är flera decennier gammal.

I Kungsträdgården var det Dansens dag med hambo och polska och squaredans och andra danskonster hela dagen lång.

Intressanta företeelser båda två, sången och dansen, som väcker motstridiga känslor för en som varken kan sjunga eller dansa. Jag blev ju (med rätt eller orätt) befriad från sång i tredje klass i folkskolan runt 1950 och känner mig följaktligen än i dag befriad och befriad också från dansen eftersom det för mig alltid varit omöjligt att lyssna på musiken och samtidigt röra mig i takt och dessutom iaktta rätt stegsättning för de enklaste danser som foxtrot och vals för att inte tala om polska och hambo och liknande komplicerade turer. Men det hindrar givetvis inte att jag kan njuta av andras sång eller dans vilket således skedde såväl på Stortorget som i Kungsträdgården. Imponerad!