Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/02/konsten-i-tunnelbanan-i-ny-bok/

Epsteins STHLM

Konsten i tunnelbanan i ny bok

Rätta artikel

Marie Anderssom signerar sin bok Konsten i tunnelbanan vid bokreleasen ...

... och här syns hon tillsammans med fotografen Hans Ekestang (i bakgrunden).

Alla konstverk i tunnelbanan beskrivs i boken och min favorit August Strindberg-verket i Rådmansgatan T-banestation behandlas särskilt utförligt.

Att konstnären Göran Dahls cementmosaik från 1998 i plattformsgolvet på Gamla stans T-banestation är inspirerad av medeltida textila bindningar hade jag förstås ingen aning om innan jag slog upp "Gamla stan" i Marie Anderssons och Hans Ekestangs bok.

Konsten i tunnelbanan har alla sett. Men för att ta den till sig räcker det inte med att vara fysiskt närvarande på perronger och i biljetthallar. Man måste vara mentalt på plats också. Det påpekar med rätta Marie Andersson, konstvetare och konstguide i tunnelbanan.

För att hjälpa passagearana att uppskatta konsten fullt ut har hon skrivit boken Konsten i tunnelbanan (Trafik-Nostalgiska Förlaget) med fotografier av Hans Ekestang, en inspirerande guide med uppgifter om konstnärerna bakom verken liksom förklaringar till den konstnärliga utsmyckningen station för station.

Vid bokreleasen frågade jag om hennes egna favoriter. Kungsträdgårdens station utsmyckad av konstnären Ulrik Samuelson hamnar i topp, men hon nämner också Ängbyplan och biljetthallen vid Stadshagens T-banestation. Själv är jag särskilt förtjust i Rådmansgatans T-banestation, uppgången mot Tegnérgatan med Sture Valentin Nilssons färgstarka mångbottnade verk med Strindbergsmotiv från 1983, vilket ägnas en utförlig och pedagogisk förklaring i boken.

Förutom konsten i 94 av de hundra T-banestationerna som prytts med konstverk finns också samma typ av information om och bilder på konsten i bussterminaler, lokalbanor och pendeltågsstationer. Utmärkt!