Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/03/trettioarigt-kontorkomplex-rivs-intill-katolska-domkyrkan-pa-soder/

Epsteins STHLM

Trettioårigt kontorkomplex rivs intill Katolska domkyrkan på Söder

Rätta artikel

Välbesökt var samrådsmötet om de planerade förändringarna i bebyggelsen intill Katolska domkyrkan på Folkungagatan och många hade synpunkter på rivningen av de närliggande kontorskomplexet och uppförandet av ett ännu större kontorskomplex på samma plats.

Förslaget skapar en viss rymd kring kyrkobyggnaden och ett litet torg mellan den och det nya kontorskomplexet (i mitten) ...

... när det nuvarande kontorskomplexet och ...

... och det s.k. Cecilia huset, byggda på 1980-talet, rivs.

Så här der det ut intill Katolska domkyrkan i dag med Medborgarhuset i förgrunden och kontorskomplexet som planeras att rivas till höger om kyrkobyggnaden ...

... och ungefär så här skulle det se ut om det nya förslaget förverkligas. Det som sticker upp närmast till höger om domkyrkan är det nya bostadshuset som ska ersätta det som rivs och till höger om detta ses det nya större kontorskomplexet som ska ersätta det från 1980-talet som ska rivas.

Och så här förföriskt (med brudpar utanför kyrkan och blommande japanska körsbärsträd) presenteras det nya lilla torget på arkitektskissen som medföljer planförslaget.

Det jätttelika kontorskomplexet intill Katolska domkyrkan på Folkungagatan 44 (snett emot Medborgarplatsen) som statliga Byggnadsstyrelsen lät bygga för tretttio år sedan, 1986, ska rivas. I dag har landstinget olika verksamheter i byggnaden.

Fastighetsägaren Vasakronan vill ersätta det ”gamla” kontorshuset med ett nybyggt, modernare, mer miljöeffektivt och samtidigt högre kontorshus tillika med större kontorsyta att hyra ut.

Samtidigt ska enligt planerna katolska kyrkans bostadshus (det s.k. Ceciliahuset också det byggt på 1980-talet) i tegel rivas och ett antal bostäder byggas längre in i kvarteret som ersättning. Resultatet blir också att ett nytt litet torg skapas intill kyrkans västsida och att kyrkan följaktligen kommer att ligga betydligt mindre inklämd än i dag.

Vid samrådet om detaljplaneförslaget, som hölls inne i domkrykans församlingssal, närvarade många grannar. Flera tyckte att det nya kontorshuset som ska ersätta det från 1986 blir alldeles för högt, högre än det intilliggande, det f.d. kronorfogdehuset på Västgötagatan.

Oro uttrycktes också för störningar under rivningen som beräknas pågå under ett halvår. En dagisföreståndare ifrågasatte om det överhuvudtaget kommer att vara möjligt att bedriva dagisverksamhet på det intilliggande dagiset under rivningstiden och efterlyste en så kallad barnkonsekvensutredning.

Andra tyckte att det skulle vara bättre att renovera och rusta upp det tre decennier gamla kontorshuset i stället för att riva det. Men fastighetsbolaget Vasakronans representanter menade att det inte gick att få ekonomi i en sådan lösning.