Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/04/mycket-flis-i-vartan-gynnar-miljon/

Epsteins STHLM

Mycket flis i Värtan gynnar miljön

Rätta artikel

Mängder av flis, restprodukter från skogsindustrin,  på de ständigt i gång varande transportbanden på väg till pannan via silor i det nya biokraftvärmeverket i Värtan visas av Fortums Mats Strömberg (till höger)  ...

... för en journalistdelegation ...

... här på väg i den underjordiska tunneln från kraftvärmeverket ...

... till flislagret i det jättelika bergrummet alldeles intill energihamnen.

Det nya biokraftvärmeverkets fasad mot Lidingövägen kläs i ett tegelfärgat material för att harmoniera med den omgivande arkitekturen ...

... och väggen på motsatta sidan har fått ett inbuktningar för att skona de gamla ekarna som vuxit på platsen i flera hundra år.

På måndag invigs det nya biokraftvärmeverket i Värtan med pompa och ståt, energiminister och finansborgarråd. Egentligen har det varit i full drift sedan i februari och den ”gröna” andelen av produktionen av el och värme till stockholmarna i Fortums anläggning har ökat från 80 till 90 procent av totalproduktionen. Nu svarar kolkraften för ”bara” tio procent. Den ska vara helt ersatt senast 2030.

Huvudprojektledaren för det nya biokraftverket Mats Strömberg visar runt en journalistdelegation bland jättelika rör, bergrum och tunnlar och de ständigt i gång varande transportbanden med flis från tåg- och båttransporter via silor till den den stora pannan, drygt 10 000 kubikmeter per dygn. Det är restprodukter från skogsindustrin som är drivmedlet i den nya anläggningen, världens största i sitt slag.

Finjusteringar pågår fortfarande. Det yttre fasaden håller på att kläs i ett tegelfärgat material för att harmoniera med den Ferdinand Bobergska arkitekturen i omgivningen och här och där blixtrar det till när svetslopporna likt små fyrverkerier bränns av inne i den jättelika anläggningen vid något kompletteringsjobb.

Om någon undrar över varför det nya biokraftvärmeverket på sina ställen har buktiga former så beror det på att de flerhundraåriga skyddsvärda ekarna alldeles intill har bestämt utformningen av byggnaden. Precis som skedde en gång i tiden när den s.k. Birger Jarls ek blev bestämmande för den ändrade placeringen av Essingeledens trafikplats vid Kristineberg. Ekar är mäktiga. Bra det!