Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/07/legendarisk-stockholmspolitiker-hyllades-pa-90-arsdagen/

Epsteins STHLM

Legendarisk stockholmspolitiker hyllades på 90-årsdagen

Rätta artikel

Stig Dingertz, legendarisk moderat stockholmspolitiker, uppvaktades på 90-årsdagen av Lennart Rydberg, ordförande i Stiftelsen Skärgårdsbåten, ...

... och hyllades för sina avgörande insatser inom skärgårdstrafiken ...

... också många andra kom med blommor. Här Jackie Nylander, socialt engagerad vänsterpartist i Stockholms kommunfullmäktige ...

... och här Sture Holmbergh, ordförande i Gamla stans hembygdsförening.

Själv anslöt jag (ej i bild, håller i kameran) mig till gratulanterna. 

Stig Dingertz, moderat politiker i kommunen och landstinget under flera decennier, trafiklandstingsråd några år på 1980-talet, hyllades från vänster och höger på 90-årsdagen i hemmet på Bellmansgatan.

F.d. skolborgarrådet, folkpartisten (som det hette på den tiden), ångbåtshistorikern och ordföranden i Stiftelsen Skärgårdsbåten Lennart Rydberg höll tal och tackade Stig Dingertz för att han i början av 1960-talet ledde den framgångsrika kampen för att rädda kvar skärgårdstrafiken inne i Stockholm när det planerades att Waxholmsbåtarna skulle avgå från terminaler utanför stan dit resenärerna skulle åka buss och för att Stig Dingertz personligen engagerade sig för att rädda fartyg som Mariefred och för att han var drivande i bildandet av Skärgårdens trafikantförening där han också var ordförande i många år.

Att fartyg av alla de slag varit ett livslångt intresse för Stig Dingertz låter sig förstås vid åsynen av hans imponerande samling av ett par tusen små fartygsmodeller prydligt uppställda i glasskåp i lägenheten. Modellerna är alla skalenliga efter Titanic och alla andra verkliga förebilder om vilka han gärna håller lärda och utförliga utläggningar om varje fartyg var för sig.

Spårbunden trafik har också varit ett av Stig Dingertz stora intressen under den politiska karriären. Till exempel kämpade han tidigt för att tvärbanan skuller inrättas. Också hotade kulturhistoriska miljöer som det på 1970-talet rivningshotade Münchenbryggeriet och stadens likaså rivningshotade största sammanhängande 1700-talsbebyggelse, den på Östra Mariaberget, var han framgångsrikt med och kämpade för att bevara.

Det är bara att ansluta sig till raden av gratulanter och lyfta på hatten för en engagerad, numera legendarisk stockholmspolitiker i vår tid. Grattis på bemärkelsedagen Stig Dingertz!