Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/07/snillehelg-pa-tekniska-som-for-tva-veckor-sedan-blev-arets-museum/

Epsteins STHLM

Snillehelg på Tekniska som för två veckor sedan blev Årets museum

Rätta artikel

Små robotar med blinkande ögon ...

... eller sopskyffelsrobotar kunde de små bygga på Tekniska museet ...

... under lördagens "snillefestival" ...

...som fortsätter på söndagen.

Då ska Christian Pisano (till höger) också sätta igång sin jetmaskin (röret bakom) ...

... och barnen (och de vuxna med) bjudas på gratis popcorn.

Stora och små tekniska snillen söker sig till Tekniska museet den här helgen som går under benämningen Stockholm  Mini Maker Faire.

Här är teknologerna som kallar sig Bernoullis pojkar och som byggt och visar upp en jetmotor som drar 6-7 liter bensin i minuten och som avger både värme och ljud i så hög grad att man omöjligen kan stå i närheten när den sätts i gång vilket sker klockan 16.00 på söndagen vid Tekniska museets entré.

Överraskande bra och rytmiskt låter Anders Ekmans (Tekmann) egenkomponerade tevespels- och hiphopliknande ”chipmusik” som han spelar på instrument som han byggt själv av gamla tevespel bland annat.

De minsta besökarna har tillfälle att bygga egna robotar eller spela olika slags märkliga spel som snillrika uppfinnare själva har konstruerat. De kan också mumsa på popcorn som bjuds ut gratis.

Tekniska museet är ett mångfacetterat museum som för bara två veckor sedan utsågs till Årets museum 2016 bland annat för att man lyckats uppnå målsättningen att vara ”alla små geniers favoritställe”. Jag tror det gäller i särskilt hög grad just den här helgen.

Axel Malmströms kamera 1912-1930.

Själv försjönk jag i luddiga tankar kretsande kring den snabba tekniska utvecklingen i vår tid när jag i den permanenta utställningen stannade till och fick syn på den eminente pressfotografen Axel Malmströms (1872-1945) stora klumpiga kassettkamera i trä som var utställd i en monter. Den använde han åren 1912-1930. Och med den tog han många i dag klassiska snapshots som bilden med Lenin på Vasagatan utanför Centralen i april 1917 till exempel. Inom kort kommer det för övrigt ut en ny bok med Axel (och sonen Victor) Malmströms stockholmsfotografier ”Ljus på glas” (Stockholmia förlag). Spännande.