Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/09/bland-barndomens-kakor-i-ett-vackert-hus-pa-vastra-tradgardsgatan/

Epsteins STHLM

Bland barndomens kakor i huset på Västra Trädgårdsgatan 6

Rätta artikel

Provsmakning av bakverk utan kemiska tillsatser ...

... bland annat av den berömda Madeleinekakan ...

... ingick som en del ...

... i presentationen av Ingrid Maria Ericssons (bilden) bok "Retrokakor" ...

... som skedde i Nya Sällskapets exklusiva hus ...

... på Västra Trädgårdsgatan 6.

Det är inte lätt för en utomstående att få tillträde till den exklusiva herrklubben Nya Sällskapets rikt dekorerade hus på Västra Trädgårdsgatan 6 om man inte är medlem. Nya och nya, det Nya Sällskapet bildades 1874 när det vackra i dag byggnadsminnesförklarade huset stod färdigt.

Det Nya Sällskapet kan kanske även i dag sägas vara nytt om man jämför med den betydligt äldre likaledes exklusiva herrklubben Sällskapet som bildades 1800 och ur vilken Nya Sällskapet avknoppades, tror jag det är korrekt att påstå. Sällskapet har för sin del sitt hus på Arsenalgatan 7 sedan 1870. Kungen är förste hedersledamot.

Det kändes således lockande att få titta in i Nya Sällskapets marängsfärgade hus på Västra Trädgårdsgatan 6 vid förlaget Max Ströms release av boken ”Retrokakor” av Ingrid Maria Ericsson, särskilt som jag också saknar barndomens kakor bakade på mjöl, smör, ägg och andra naturprodukter utan kemiska tillsatser. Dessutom var det provsmakning av de små äkta bakverken.

Ingrid Maria Ericssons ”Retrokakor” innehåller bland annat receptet till vaniljhjärtan som jag brukade omväxla med holländare (runda mazarinliknande bakverk) som lunch när jag gick i Vasa Real på femtiotalet. Dessa inhandlades på det intilliggande hembageriet på Hälsingegatan. Maten i skolan minns jag som oätlig.

Med i boken finns också receptet till den berömda Madeleinekakan som Marcel Proust doppade i lindblomste innan han tog en munsbit och i minnet oväntat överskjöldes av en våg av barndomsminnen.

Recepten i ”Retrokakor” bygger huvudsakligen på handskrivna anteckningar som författarens mormor och morfar lämnade efter sig. De drev Sjövalls Kafé & Konditori på Södergatan 6 i Svedala i Skåne från 1930-talet till i början av 1970-talet och bakade förstås sina kakor själva. Det borde man göra nuförtiden också.