Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/12/platslagarbrist-bakom-temporar-skulptural-paviljong-i-kungsan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Plåtslagarbrist bakom "temporär skulptural paviljong" i Kungsan

Den skulpturala paviljongen i Kungsträdgården ...

... i plåt på utsidan och aluminium på insidan ...

... kom på plats i fredags och står kvar till den 27 maj för att vara vacker och påminna om bristen på utbildade plåtslagare.

Den kallas "Droppen"  har kommit till på initiativ av Björn Hammar (till vänster) och utformats av arkitekterna Markus Aerni (till höger) och Boel Hellman ...

... och det avancerade hantverket har utförts av mästarplåtslagarna Per Buhre och Jonny Samuelsson.

Två breda glänsande korslagda två ton tunga metallbågar har skapat ett nytt rum i Kungsträdgården i höjd med Jakobs kyrka. Men bara tillfälligt. Och det har ingenting med Eurovisionspektaklet att göra.

Arkitekten Markus Aerni kallar skapelsen för en skulptural paviljong och visar på hur den ändrar karaktär beroende på varifrån den betraktas, inifrån eller utifrån, på långt håll eller nära.

Tillsammans med initiativstagaren Björn Hammar är han mannen bakom verket som sattes upp i fredags och står kvar fram till den 27 maj.

Björn Hammar värnar om plåtslageriyrket och dess framtid som han ser som hotat. I dag saknas det minst 1 500 plåslagare. Den som väljer att utbilda sig till plåtslagare får jobb direkt efter utbildningen.

Det behövs både s.k. takplåtslagare och den mer konsthantverksmässiga varianten bleck- och kopparslagare inte minst för reparation och underhåll av äldre plåtslageriarbeten.

Plåtslageriet har blivit mer industrialiserat och digitaliserat med åren och de gamla yrkeskunskaperna är på väg att dö ut. I dag finns bara ett tiotal plåtslagare kvar som behärskar de det gamla hantverket fullt ut och kan föra traditionerna vidare, enligt Björn Hammar.

Den skulpturala paviljongen i Kungsträdgården har namne Droppen efter sin sfäriska form och tillverkades av bland andra mästarplåtslagarna Per Buhre och Jonny Samuelsson. Den består av delvis falsad aluminum på insidan och fabrikstillverkad rostfri plåt på utsidan. Stommen av trä och masonit är tillverkad av elever på en snickeriskola.