Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/14/dova-begravde-sin-tystnad/

Epsteins STHLM

Döva begravde sin tystnad

Rätta artikel

En stor demonstration för dövas rättigheter i samhället ...

... där deltagarna tågade iförda handbojor ...

... och andra handfängsel symboliserande den tystnad mot det förtryck man upplever sig utsatt för,  ...

... en tystnad som symboliskt begravdes ...

... genom att deltagarna befriade sig från bojorna (tystnaden) som lades ned i kistan  ...

... under ledning av bland andra dövaktivisten Rebecca Jonsson.

”Tala, tala, nej teckenspråk”, ”Jag vill bli läkare, jag vill bli polis, jag vill bli statsminister”, ”Staten koloniserar oss”. ”Deaf Power”, ”Krossa audismen”, ”Vi tar över”, ”Vi tecknar, vi tecknar”, ”Teckenspråket krossar oralismen” ”Teckenspråk är bäst”.

Slagorden ropades ut i en högtalare för de hörande och tecknades samtidigt av några hundra personer som deltog i den stora demonstrationen som inleddes på Norrmalmstorg för de dövas rättigheter i samhället och avslutades på Mynttorget.

De flesta demonstrationsdeltagarna var iförda handbojor av något slag symboliserande det förtryck som de döva upplever sig vara utsatta för, ett förtryck de inte längre tänker utstå stillatigande.

Därför avslutades demonstrationen på Mynttorget med att demonstrationsdeltagarna befriade sig från sina handbojor, sin tystnad, som de begravde i en kista.

Demonstranterna värnar bland annat om dövskolorna och ser en fara i att döva integereras i vanliga skolklasser. Men det är också synen på dövhet som de vill förändra.

– Vi ser oss som en språklig och kulturell grupp och ska vara stolta över vårt språk och vår kultur, som Rebecca Jonsson, en av ledarna för demonstrationen, uttryckte det i en intervju med Stockholms Fria häromdagen.