Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 10:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/16/galleriakvarterens-rivna-hus-ateruppstar-i-ny-stor-modell/

EPSTEINS STOCKHOLM

Galleriakvarterens rivna hus återuppstår i ny stor modell

Kent Fernström vid sin modell  (under arbete) av Galleriakvarteren innan rivningarna. Närmast till vänster Hamngatspalatset där  Sidenhuset och hovapoteket Lejonet låg. Man får tänka sig Kungsträdgården alldeles till vänster och Regeringsgatan alldeles till höger och Gallerian i dag upptagande i stort sett alla husen i högra delen av modellen. I mitten av Galleriakvarteret sträckte sig ...

... Norra Smedjegatan (gatan som försvann). Där låg bland annat katolska kyrkan från 1837 (under rivning på modellen med en madonna i fonden).

Här är modellen fotograferad från en annan vinkel. Malmskillnadsgatan till höger. Kent Fernström står ungefär där man kan tänka sig operan vid Gustav Adolfs torg. Närmast ses telefonstationen (det röda huset) med telefontornet (Sveriges Eiffeltorn) byggt 1887 och rivet 1952 efter en brand. Då flyttades NK-klockan från telefontornet till NK-huset.

Här det s.k. Lejahuset ritat av Ferdinand Boberg  i hörnet av Jakobsgatan och Regeringsgatan (nu Gallerians hörn ) ... 

... och här Lejahuset till vänster och gamla Hamburger Börs på Jakobsgatan (mittenhuset i kvarteret till höger) ungefär på samma plats som nya Hamburger Börs idag.

Kent Fernström i färd med att skära ut fönstren ...

... till Skaraborgsbankens fasad, Skaraborgsbanken som låg på Mäster Samuelsgatan. 

Stockholms city för femtio år sedan, rivet sedan länge, håller på att återuppstå i en stor modell, i en arbetslokal i Hagalunds industriområde. Det är modellbyggaren Kent Fernström, kanske främst känd för sina modeller av gamla Hagalund, som sedan ett år tillbaka håller på att i papp i olika tjocklekar bygga hus för hus i de centrala kvarteren runt Brunkebergstorg såsom det såg ut innan rivningarna där Gallerian i dag huserar.

Just nu håller han på och skär ut fönstren i Skaraborgsbankens fasad. Om ett år räknar han med att hela den jättestora modellen är klar. I dag är det ännu inte klart var den kommer att visas. Kanske i Gallerian eller i Kulturhuset, vem vet. Den kommer att bli en attraktion och väcka många minnen hos äldre stocholmare som minns gamla Klara innan det slukades av grävskoporna men också skänka kunskap hos den yngre generationen som kanske inte har en aning om hur Stockholms City såg ut före Gallerian, Sergels torg och Kulturhuset.

Modellen visar Norra Smedjegatan (gatan som försvann när Gallerian byggdes) med bland annat den gamla katolska kyrkan från 1837, Norra Smedjegatan som hade samma sträckning, som stora galleriagången har i dag.

Modellen visar de gamla fina sedan länge rivna husen vid Brunkebergstorg och längs Regeringsgatan och Malmskillnadsgatan, telefontornet med NK-klockan innan den flyttades till NK 1952, Folckerska huset som blev Götebergs bank, Lejahuset i hörnet av Regerinsgatan och Jakobsgatan, ritat av Ferdinand Boberg (nu Gallerians hörn i samma gatukorsning) gamla Hamburger Börs, ungefär på samma plats som det nya Hamburger Börs med flera, med flera.

Det ska bli en upplevelse att se modellen i färdigt skick, utställd på någon central plats i Stockholm, hösten 2017 någon gång. Det ser jag fram emot.