Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/17/alla-blir-glada-pa-syttende-mai/

Epsteins STHLM

Alla blir glada på Syttende Mai

Rätta artikel

Glatt Syttende Mai-firande ...

... inleddes i år på Nybroplan ...

... med tutor och trumpeter ...

... och flaggor ...

... och fler flaggor ...

... och marsch till Skansen via Strandvägen, Karl Johan för en dag.

Strandvägen förvandlades traditionsenligt till ett Karl Johan på den norska nationsaldagen. Tusentals flaggviftande och glada människor i norska folkdräkter med flaggor och tutor samlades på Nybroplan inför tåget till och nationaldagsfirandet på Skansen.

På slaget tre satte fanborgen igång och och eskorterade av beridna poliser och till tonerna av flera orkestrar satte sig hela folkmassan i rörelse fotograferade av åskådare med sina mobiltelefoner och av japanska turister med mobilerna monterade på sina selfiepinnar och sig själva i förgrunden på bilderna. Det blir något att visa och berätta om hemma i Tokyo eller Kyoto om inte bilderna redan mejlats i dit eller lagts ut på instagram.

Säga vad man vill om det det norska nationaldagasfirandet i förskingringen men glädjen hos festdeltagarna smittar av sig till åskådarna. Så annorlunda med det svenska nationaldagsfirandet som är lite mer reserverat och inåtvänt om man uttrycker sig lite försiktigt.