Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/17/vandring-mot-exploatering-av-trolldalen-pa-henriksdalsberget/

Epsteins STHLM

Vandring mot exploatering av Trolldalen på Henriksdalsberget

Rätta artikel

Ett femtiotal personer deltog i vandringen ned temat Bevara Trolldalen i Nacka på tisdagskvällen. Ronny Fors (närmast till vänster) berättade om områdets miljökvalitéer ...

... och Konstantin C Irina (till höger) informerade om att Nacka kommun planerar att bygga på 700 nya bostäder i naturområdet ...

... som innehåller många rödlistade (skyddsvärda) arter och många döda träd, viktiga för många arter.

Talltackan som lever på gamla tallar är en sådan rödlistad art.

Trolldalen är också ett populärt fritidsområde för barnen ...

... och de vuxna som bor i grannskapet.

Inte bara bläbärskogen är hotad när stora delar av det kuperade naturområdet Trolldalen med sina böljande vidder av blåbärssnår och vidunderliga utsikter vid Henriksdalsberget och Svindersviken ska bebyggas med 700 lägenheter i flerfamiljshus enligt ett aktuellt programförslag i Nacka kommun.

Bloggaren och aktivisten Konstantin C Irina ledde på tisdagskvällen tillsammans med Ronny Fors, ordförande i Nacka naturskyddsförening, en vandring med temat Bevara Trolldalen, som lockade ett femtiotal personer trots det kylslagna vädret. Namninsamlingen med samma krav som startade för en tid sedan har redan fått många hundra namnunderskrifter.

Ronny Fors berättade om rödlistade, dvs. särskilt skyddsvärda arter (över femtio växt- och fågelarter) som finns i området som exempelvis talltickan, svampen som lever på gamla tallar, minst hundrafemtioåriga, vilka förekommer rikligt i Trolldalen.

Det finns också gott om död ved i Trolldalen, viktigt för många arter. ”Död ved lever”, sade Ronny Fors och upprepade fältbiologernas gamla slogan. Var tionde art lever på död ved.

Han underströk att Naturskyddsföreningen inte är emot att det byggs bostäder men menade att det finns bättre ställen att bygga bostäder på också i anslutning till Henriksdalsberget.

Trolldalen är ett populärt utflyktsmål för traktens förskolor och även för Henriksdalsbor och andra som joggar på de barrtäckta stigarna i skogen eller är ute och motionerar sina fyrfota vänner bland buskarna och träden. Konstantin C Irina konstaterade att Nacka kommun tidigare har frågat nackaborna vad dessa tycker om exploatering av Trolldalen och fått ett entydigt nej, en information som trollats bort i handlingarna när det aktuella programförslaget nu presenterats.