Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/19/kvallen-nar-hedi-fried-91-rockade-loss-och-appladerna-vagrade-tystna/

Epsteins STHLM

Kvällen när Hédi Fried, 91, rockade loss och applåderna vägrade tystna

Rätta artikel

Hédi Fried, 91, med S:t Eriksmedaljen, stadens förtjänstmedalj, tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach i Blå hallen i Stadshuset  ... 

... tog de åttahundra gästerna med storm ...

... när hon, efter att ha belönats med S:t Eriksmedaljen och hållit ett lysande tacktal,  rockade loss ...

... med den amerikanska sångerskan Janis Siegel ...

... applåderad av åttahundra begeistrade gäster.

Jag hade lyckan att sitta vid samma bord i Blå Hallen Stadshuset som Hédi Fried. 91, den evigt unga kvinnan, psykologen, författaren, det självupplevda vittnet om nazisternas ofattbara grymheter under andra världskriget, konfronterad med den omänsklige doktor Mengele, överlevande, på onsdagskvällen en av mottagarna av Stockholms stads S:t Eriksmedalj till förtjänta stockholmare (den mest välförtjänta) vid den Nobelfestliknande middagen för anställda som jobbat i trettio år i Stockholms stads tjänst.

Applåderna från de runt åttahundra gästerna ville näst intill aldrig upphöra när kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach fäste medaljen på Hédi Frieds klänning.

Ännu starkare blev applåderna när Hédi Fried å de medaljerades vägnar tackat för utmärkelsen. Hon berättade hur hon uppfatttat Stadshuset, när hon såg det första gången, som det sagoslott förverkligat som hon drömt om i sin barndom, då hon anlände till Stockholm 1945, räddad ur nazisternas dödsläger och hon uppmanade också i sitt tacktal Sverige som nation att i dag fortsätta på samma humanistiska väg som inleddes efter kriget när Sverige som enda land svararde positivt på FN:s flyktingkommissariats (UNHCR:s) vädjan att ta emot dem som klarat sig undan förintelsen. Nu gäller det romer och flyktingar från andra länder.

När sedan musikern Nils Landgren i slutet av middagen uppmanade gästerna att skaka loss reste sig Hédi Fried och började rocka runt med en av kvällens underhållare, sångerskan Janis Siegel, känd bland annat från gruppen Manhattan Transfer. Då bet sig jublet fast i Blå Hallens tegelröda väggar. Det sitter kvar än. Gå dit och lyssna! Vilken kväll!