Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 18:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/20/kickoff-for-fogelstromaret-2017/

Epsteins STHLM

Kickoff för Fogelströmåret 2017

Rätta artikel

Skådespelaren Leif Andrée läste ur Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad ...

... när"kickoffen" för Fogelströmåret 2017 ägde rum med ett fyrtiotal personer i Stadshuset på fredagen ... 

... med bland andra kulturborgarrådet Roger Mogert och Kulturhuset/Stadsteaterns vd Benny Fredriksson (närmast kameran) ...

... och Stadsmuseets chef Lotta Backlund och Mats Hayen från Stadsarkivet ...

... och Skönhetsrådets sekreterare Henrik Nerlund som här hälsar på Monica Andersson, ordförande i Samfundet S:t Erik ...

... och styrelseledamöterna i Fogelströmsällskapet (i förgrunden, från vänster) Karl-Olof Andersson, Eva Dahlman och Susanne Ödmark. Bakom står Gustav Mårtensson, Post Nord och Martin Rörby, f.d. sekreterare i Skönhetsrådet.

Nästa år, 2017, skulle författaren Per Anders Fogelström (1917-1998) ha fyllt 100 år, det är året då hans verk kommer att lyftas och belysas på stadens scener, i teve, i studiecirklar, under vandringar i staden och på många andra andra sätt.

På fredagen anordnade styrgruppen för Fogelströmåret 2017, med Stadsmuseets chef Lotta Backlund och Kulturhuset/Stadsteaterns VD Benny Fredriksson i spetsen, en s.k. kickoff i Stadshuset med ett fyrtiotal inbjudna personer från olika organisationer och förvaltningar .

Staden satsar stort. Bland annat kommer alla niondeklassare i Stockholms skolor att få ett exemplar (inklusive studiehandledning) av Mina drömmars stad, Sveriges mest sålda roman, som skildrar Stockholms historia under den expansiva perioden mellan 1860 och 1880 ur arbetarnas och de fattigas perspektiv och samtidigt på ett levande sätt åskådliggör de sociala och materiella förändringarna under samma tid.

Men inte bara Per Anders Fogelströms roll som författare kommer att lyftas i många olika sammanhang nästa år.

Han var ockå engagerad i fredsrörelsen och bildade tillsammans med bland andra DN-journalisten Barbro Alving (Bang) Amsa (aktionsgruppen mot svensk atombomb) i slutet av femtiotalet och var också ordförande i Svenska Freds i fjorton år.

Han var också en viktig röst i stadsbyggnadsdebatten i Stockholm när grävskoporna härjade i stan som värst för femtio år sedan. Och han var ordförande i Skönhetsrådet under fem år runt 1980. Plus mycket mer.

Själv ser jag fram mot att den store humanisten och den främste stockholmsskildraren i svensk litteratur får en bred presentation i olika former under Fogelströmåret 2017.