Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/21/grattis-medeltidsmuseet-30-ar-museet-som-vara-nara-att-bli-garage/

Epsteins STHLM

Grattis Medeltidsmuseet 30 år - museet som vara nära att bli garage

Museipedagogen Anna Lilliehöök i medeltida dräkt och med en torkad lax i händerna guidar runt i museet vid jubileumsfirandet på lördagen när en lekare plötsligt dyker upp och "stör" föreställningen ...

... och utanför museet på Strömparterren hissades seglet på den medeltida farkosten Blanka, en replika byggd 1990 av ett skepp som hittades vid utgrävningarna av Riksgropen ...

... och medeltida smide kunde studeras och medeltida rustning provas ...

... liksom repslagarnas yrke ...

... och medeltida straff också provas på och fotograferas.

När enkammarriksdagen, som hade ersatt tvåkammarriksdagen 1971 och tilfälligt flyttat till det nybyggda Kulturhuset, på 1980-talet skulle flytta tillbaka till Helgeandsholmen till den ombyggda gamla riksbanken och gamla riksdagshuset på Helgeandsholmen skulle den också få ett nytt stort garage under hela Riksplan intill Norrbro, var det planerat. Men först skulle arkeologerna göra sina undersökningar.

Snart efter att de arkeologiska utgrävningarna inletts 1978 stod de alltmer klart för var dag som gick att en arkeologisk skatt fanns begravd långt under marken på Riksplan där det gamla Helgeandshuset hade legat på medeltiden.

Arkeologerna grävde sig ned genom kulturlagren århundrade för århundrade och var snart nere med sina spadar i medeltiden i det som kom att kallas Riksgropen. Fynden var överväldigande, tusentals skelett, medeltida båtar, en stor del av stadsmuren från 1530-talet, mm mm.

Diskussionerna om att inrätta en öppen ruinpark eller ett medeltidsmuseum eller att helt enkelt gräva bort allt och bygga det från början planerade stora garaget tog fart och blev livlig.

Till sist blev det beslutat att ett medeltidsmuseum skulle inrättas trots motstånd från en del riksdagsmän som ansåg att ett stort garage var viktigare. Kompromissen blev att riksdagsmännen fick ett mindre garage än från början tänkt, placerat i den norra delen av Riksplan där inga medeltida fynd hade hittats.

Hur rätt beslutet att inrätta ett medeltidsmuseum var kunde man återigen konstatera, nu på museets 30 års-firande på lördagen med de väl inövade visningarna och mängder av välbesökta och uppskattade utomhusaktiviteter på själva Strömparterren. Tänk om Stockholm skulle ha gått miste om detta, ett av sina finaste museer, och istället begåvats med ett underjodiskt jättegarage för riksdagsmän. Orimliga tanke. Grattis Medeltidsmuseet!