Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/21/slussenrivningen-startar-runt-1-juli/

Epsteins STHLM

Slussenrivningen startar runt 1 juli

Rätta artikel

Stadsmuseets chef Lotta Backlund var klädd i  1600-talsdräkt på Slussendagen när stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (längst till höger) tog symboliskt första spadtag för renoveringen av Stadsmuseet (från 1660-talet) och Stockholms Konsts chef Mårten Carstenfors (näst längst till höger) lät inviga ...

... Lena Cronqvists skulpturgrupp ...

... Fem flickor i brons på Ryssgården.

Nils Ericson-slussen från 1850 öppnades också för allmänheten på Slussendagen. Den ska förvandlas från avtappningskanal till fiskvandringsväg i nya Slussenbygget.

Slussenprojektets chef Peter Svärd (i röd väst) fick svara på många frågor från allmänheten. Han berättade att rivningen av Slussen kommer i gång på allvar runt 1 juli.

En ickeofficiell hyllning till gamla Slussen och det rivna Kolingsborg skulle man kunna kalla de tre bilder som någon hade klistrat upp vid uppfarten från Gamla stan till Södermalmstorg. 

När den provisoriska vägbanan över Slussen mellan Skeppsbron och Hornsgatan tas i bruk om fem/sex veckor runt den 1 juli börjar rivningarna av Slussens östra del på allvar. Den informationen fick jag av Slussenprojektets chef Peter Svärd på lördagens Slussendag som bjöd på sång, musik, marknad, första spadtag för Stadsmuseets ombyggnad och invigning av Lena Cronqvist flyttbara skulpturgrupp Fem flickor på Ryssgården.

Den gamla Nils Ericson-slussen från 1850-talet som använts som avtappningskanal från Mälaren till Saltsjön vid höga vattenstånd förevisades också på Slussendagen. Den ska i framtiden förvandlas till fiskvandringsväg mellan Mälaren och Saltsjön för fiskar som i dag inte kan passera mellan dessa två vatten, som gädda och abborre till exempel, fick jag veta. På någor mirakulöst sätt ska också dessa fiskvandringar dokumenteras.

Positiva tongångar således på stadens Slussendag. Mer kritiska lär det bli på måndag kväll på ABF på Sveavägen när föreningen Bevara Slussen ordnar en debatt om Slussen och demokratin. I den deltar Olle Wästberg, Inga-Britt Ahlenius, Kerstin Wichman, Gösta Blücher och Richard Murray. Moderator är Stina Oscarson. I Z-salen 23 maj kl 18-20.