Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/22/protester-mot-planerad-begravningsplats-i-populart-fritidsomrade-pa-jarvafaltet/

Epsteins STHLM

Protester mot planerad begravningsplats i populärt fritidsområde på Järvafältet

Rätta artikel

Joakim Kimmen Magnusson, aktiv discgolfare, demonstrerade tillsammans med sin familj, i Tensta centrum, mot planerna på en begravningsplats på Granholmstoppen på Järvafältet ...

... och många skrev på ...

... protestvykorten som ska skickas till finansborgarrådet Karin Wanngård.

Björn Erdal från Intiativ Tensta talade om en stadsplaneringskatastrof om planerna genomförs ...

... och Burhan Yildiz, liberal lokalpolitiker, sade att att han skulle kunna ordna trettiotusen namnunderskrifter mot den planerade begravningsplatsen på Granholmstoppen.

I det kanske populärste fritidsområdet på Järvafältet, Granholmstoppen, planerar staden att anlägga en begravningsplats vilket väckt upprörda känslor bland många närboende. Samtliga lokala stadsdelsnämnder i området har förordat en alternativ placering.

Granholmstoppen består i grunden av rivningsmassor vilket ytterligare gör den olämplig som begravningsplats menar kritikerna som förordar att begravningsplatsen i stället anläggs på det närbelägna området Hägerstalund där det idag är en motocrossbana vars kontrakt går ut 2017.

På söndagen hölls ett välbesökt opinionsmöte utomhus i Tensta centrum mot planerna på begravningsplats på Granholmstoppen. Ärendet väntas komma upp till behandling i stadsbyggnadsnämnden den 16 juni.

På Granholmstoppen finns i dag också en s.k. discgolfbana (en slags idrottsanläggning) som utvecklats under de senaste decennierna och som av många experter anses vara världens förnämsta i sitt slag, berättade Kimmen Magnusson, aktiv inom sporten.

Burhan Yildiz, liberal lokalpolitiker, berättade att han talat med islamska experter som sagt att det är otänkbart för en muslim att låta sig begravas på ett område uppbyggt av gamla tippmassor. Han sa också att han lätt skulle kunna få ihop 30 000 namnunderskrifter som protesterar mot begravningsplats på Granholmstippen.

”Det bor 60 000 människor runt Järva. De levande måste gå före döda”, sade Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd. Och Björn Erdal, initiativtagaren till demonstrationen, sa att en ”stadsplaneringskatastrof håller på att ske” om inte politikerna tänker om.