Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 22:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/22/st-goran-pa-kopmantorget-tycks-danga-en-stol-i-huvudet-pa-draken/

Epsteins STHLM

S:t Göran på Köpmantorget tycks dänga en stol i huvudet på draken

Sankt Göran med stolen som vapen.

I Storkyrkan finns en utomordentligt välsnidad, delvis förgylld, medeltida träskulptur av Sankt Göran och draken (kanske tillverkad av Bernt Notke i Lübeck, kanske av någon annan). Den står skyddad och oantastad. Skulpturen, beställdes en gång i tiden av Sten Sture den äldre för att stadsfästa minnet av segern över Kristian I och danskarna i slaget vid Brunkeberg 1471.

Men det finns också en vacker kopia i brons bekostad och skänkt av den välbeställde korkfabrikören Hjalmar Wicander för drygt hundra år sedan. Den kopian står uppställd på Köpmantorget och den utsätts med jämna mellanrum för allsköns hyss och tillfogas emellanåt diverse ovidkommande attribut, nu senast en modern stol, som Sankt Göran tycks kasta, eller dänga i huvudet på den ryslige draken (dansken).

Jag undrar hur den påhittige skämtaren som lyckats placera stolen i händerna på Sankt Göran burit sig åt. Det kan inte ha vartt ett helt ofarligt tilltag med tanke på den höga sockeln och den omfångsrika skulpturen. Jag undrar också varför. Kan det ha att göra med teknologernas eller några andras s.k. nollningar, inträdesprov vid ny utbildning, att göra? Men det är väl inte den tiden på året. Eller är det någon överförfriskad, nybakad student som utfört det djärva tilltaget? Finns det kanske någon annan förklaring? Frågor utan säkert svar.