Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 21:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/23/runt-tiotusen-hala-sma-oringar-sprutades-ner-i-strommens-vatten/

Epsteins STHLM

Runt tiotusen hala små öringar sprutades ner i Strömmens vatten

Rätta artikel

"Oj, den bits väl inte?"

"Nej, men det är lite hal!"

När barnen bekantat sig med några av öringssmolten sprutades de (öringssmolten) ned (runt 10 000 stycken) ...

... i Strömmens vatten ...

... inför många intresserade stockholmare, stora och små.

Som vanligt samlades en stor skara åskådare när årets utsättning av havsöringssmolt (små tvååriga havsöringar á 130 gram styck) hade premiär vid Strömbron nedanför Operan på måndagen.

Innan de små fiskarna (uppfödda i Älvkarleby) sprutades ut ur slangarna ner i Strömmens vatten under ett moln av intresserade skrattmåsar som svävade runt ovanför fick intresserade barn som var närvarande möjligheten att handgripligen bekanta sig med några av smolten. Mycket populärt.

På tisdagen klockan elva på förmiddagen fortsätter utsättningen från samma ställe. Nu av ettåriga laxsmolt. Sammanlagt planterar staden tillsammans med sponsorerna i år ut 147 000 öringssmolt och 12 000 laxsmolt i Strömmen och åar och bäckar runt om i länet.

När de nått mogen ålder om några år kommer fiskarna tillbaka till platsen där se sattes ut, öringen från skärgården och laxen så långt ifrån som södra Östersjön. Den som vill se den spektakulära leken uppmanas att bege sig till Norrbro i oktober, november någon gång.