Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 07:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/25/ake-ericsons-bildberattelse-om-europas-romer-pa-fotografiska/

Epsteins STHLM

Åke Ericsons bildberättelse om Europas romer på Fotografiska

Rätta artikel

Romernas levnadsvillkor i tio olika länder i Europa ...

... har fotografen Åke Ericson (t.v.) skildrat sedan 2009 - på onsdagskvällen var det Vernissage på Fotografiska.

Bilder från det ökända gettot Lunik IX i Slovakiens näst största stad Košice.

Bild från Mitrovica i Kosovo där slagghögarna kontaminerar dricksvattnet vilket bland annat medför att barnen får dåliga blodvärden.

Åke Ericson är den samhällsengagerade fotografen som i slutet av 1990-talet gav upp en fast anställning på Aftonbladet för att genomföra sina egna projekt. De senaste fem åren har han fotograferat romer och deras levnadsvillkor i tio olika länder i Europa.

Diskrimineringen av romer i merparten av Europas länder är ingen nyhet. Men det är ändå smärtsamt att betrakta Åke Ericsons bilder och konstatera under vilka nästan ofattbart omänskliga omständigheter många tvingas leva. I Slovakien (gettot Lunik IX i Košice) till exempel, men också här i Sverige.

I Spanien är situationen en annan vittnar Åke Ericson om. Där är romer integrerade i samhället på ett annat sätt än i de flesta europeiska länder. ”Där går också romska barn i vanliga skolor, unga kan göra en klassresa och romer gifter sig med andra spanjorer”.

”Mitt mål med denna fotosvit är att komma bakom den vanliga schablonbilden av romer. Jag ville inte enbart skildra förtrycket och misären som många romer lever i. Min berättelse handlar också om de romer som lever integrerade i det europeiska vardagslivet”, berättar Åke Ericson.

Hans starkt berörande bilder av Europas romer visas nu på Fotografiska.