Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/26/nya-arkitekturskolan-framrostad-till-arets-stockholmsbyggnad-2016/

Epsteins STHLM

Nya Arkitekturskolan framröstad till Årets stockholmsbyggnad 2016

Rätta artikel

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert I Stockholmsrummet i Kulturhuset på torsdagen: "Och segraren i Årets Stockholmsbyggnad 2016 blev ...

... Nya arkitekturskolan KTH". Mikael Stenqvist (närmast till höger om Roger Mogert) , kontorschef på Tham&Videgård Arkitekter och regionchefen Sten Wetterblad från byggherren Akademiska Hus tog emot diplomet. Arkitekterna själva var på arkitekturbiennal i Venedig. Segerbyggnaden på bilden.

Näst flest röster (endast 27 färre än segraren) fick Abacus Bostads nya studentbostäder i Tallkrogen ritade av Johanna Pålstedt på Lindberg Stenberg Arkitekter. 

Applåder för segraren.

Årets stockholmsbyggnad 2016 blev nya Arkitekturskolan uppe vid Östra station intill Tekniska högskolan. Med knapp majoritet röstade stockholmarna fram arkitekterna Bolle Thams och Martin Videgårds prisade skapelse så olik den gamla Arkitekturskolan man överhuvudtaget kan tänka sig.

Om jag inte personligen hade lagt min röst på nya Arkitekturskolan hade marginalen blivit endast 26 röster till andrapristagaren arkitekten Johanna Pålstedts mycket förtjänstfulla studenbostäder i Tallkrogen byggda av Abacus. Nu blev marginalen 27 röster. 905 stockholmre röstade på nya Arkitekturskolan och 878 på studentbostäderna i Tallkrogen.

Sammanlagt lade nästa femtusen stockholmare sina röster på någon av de tio byggnaderna i finalen. Flest hitills under de sju år tävlingen existerat.