Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/27/1960-talets-stockholm-i-rolf-wertheimers-tidsdoftande-bilder/

Epsteins STHLM

1960-talets Stockholm i Rolf Wertheimers tidsdoftande bilder

Rätta artikel

Serveringen 7 Sekel i Kungsträdgården 1964 där ett varuhus för Apple nu planeras.

Dansande par på Nalen 1962. 

Från taket på första hötorgsskrapan 1959.

Raggarnas Luciafirande på Kungsgatan 1962. Samtliga ovanstående bilder är tagna av ...

... konstnären Rolf Wertheimer, här porträtterad på utställningen på Åmells ...

... som öppnar den 4 juni och pågår till 23 juni.

En vardagsbild, inget särskilt händer, en vårdag, som det verkar, i början av 60-talet. Folk sitter och fikar och pratar eller läser tidningen på 7 sekel, den tillfälliga restaurangen i Kungsträdgården som byggdes till Stockholms sjuhundraårsjubileum 1953.

Den unge konstnären Rolf Wertheimer tog diskret upp sin Leotax (den japanska Leicakopian) ur kavajfickan och tog en bild och bevarade på så sätt åt eftervärlden bilden av denna idyll i Kungsträdgården. Det är just på denna plats ett ifrågasatt varuhus för datajätten Apple nu planeras.

Rolf Wertheimer, idag 86 år, målade på femtiotalet abstrakta tavlor i sin ateljé på en bakgård mitt emot NK där parkeringshuset ligger idag och fortsatte i samma anda i ateljén vid Brunkebergstorg påföljande deccenium. Men med kameran hade han ambitionen att fånga stämnningar och människor i levande livet.

Han flanerade då och då runt med sin småbildskamera i staden och och fångade livet i Kungsan, raggarna och deras brudar på Kungsgatan, dansparens outgrundliga blickar på Nalen och de mer handfasta stegen hos de dansande paren på Grönan, kårhusockupanterna som fått för sig att ockupera borgerlighetens högborg Operan, men också det framväxande City efter Klararivningarna.

Spektakulär är bilden tagen från taket på första hötorgsskrapan (en av trumpetstötarna) med byggjobbaren i förgrunden och Sveavägen som en ravin långt nedanför. Det är mycket 60-talsstämning i Rolf Weretheimers fotografiska dokumentation av livet i Stockholm som visas i en utställning på Åmells konsthandel med vernissage den 4 juni.