Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/27/viktigt-for-folkhalsan-att-nybyggda-bostadsomraden-blir-trivsamma/

Epsteins STHLM

Viktigt för folkhälsan att nybyggda bostadsområden blir trivsamma

Rätta artikel

Läkaren Gösta Alfvén ...

... som av och till i femton års tid jobbat med sin bok "Ohälsosam arkitektur" ...

... dömer ut funktionslisternas och deras efterföljares idéer och verk.

Mår människor sämre av dålig arkitektur, av att bo och leva i enformiggt utformade bostadsområden?

Läkaren Gösta Alfvén är inne på den linjen i sin bok ”Ohälsosam arkitektur” (Balkong Förlag 2016) som är en svidande uppgörelse med funktionalismen och en av dess främsta profeter den schweiziske arkitekten Le Corbusier (1887-1965) och hans svenska efterföljare och deras inflytande på stadsbyggandet i Sverige som Miljonprogrammet med dess lådliknande hus på rad i all oändlighet och rivningen av hela stadskärnor i många städer i landsorten inklusive nedre Norrmalm i Stockholm (Klararivningarna).

I hälsosamma miljöer, som exempelvis i trakten runt Mosebacke på Söder, där jag träffar Gösta Alfvén för ett samtal om hans teorier, är husen vackra och varierade. De är utsmyckade och erbjuder stoff till fantasi, skänker ett slags välbefinnande, en egenskap som många förortsmiljöer, byggda i funktionalismens anda, saknar, som exempelvis Blåkullahusen i Hagalund eller de rätvinkliga, funktionalistiska husen i norra Botkyrka och i andra förorter men även i vissa delar av innerstan.

Gösta Alfvén menar att den grå fantasilösa arkitekturen skapar mer stress och större ohälsa hos människor än den varierade med konstfärdig känsla utformade arkitekturen. Den tillspetsade tanken har jag själv inte tänkt förut. Men den låter inte orimlig. Att bygga vackra och trivsamma boendemiljöer skulle alltså inte bara vara ett estetiskt eller ekonomiskt projekt utan också ett folkhälsoarbete.

Gösta Alfvén redogör i sin bok utförligt för funktionalismens förödande konsekvenser också när det gäller dagens stadsbyggande. Kanske kan man kalla hans bok för en stridsskrift, ett högst läsvärt och lärorikt inlägg i en angelägen debatt i dessa dagar när det byggs i Stockholm som aldrig förr, 20 000 nya bostäder fram till 2020 och 140 000 nya bostäder till 2030, vilket kommer att resultera i en ökning av det nuvarande bostadsbeståndet med en tredjedel ungefär.

Viktigt även för folkhälsan alltså att ”det nya miljonprogrammet” blir bra och hälsosamt byggt.