Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/28/konsthogskolans-studenter-staller-ut-sina-verk-over-hela-stan/

Epsteins STHLM

Konsthögskolans studenter ställer ut sina verk över hela stan

Rätta artikel

"Organ" heter den video med tillhörande performance skapad av konstnären Adèle Essele Zeiss ...

... som visas på Konsthögskolans kandidatutställning på Skeppsholmen ...

... där också Anna Gerdéns videoverk "Lapse" visas ...

... liksom Janne Maria Lysens verk "Massa frågor om vad som inte finns" (en pytteliten bokhylla med pyttesmå böcker). 

Inspirerad av lokalen och alla verk kunde jag inte låta bli att ta ett självporträtt.

I utställningslokalen på Sergelgatan ställer bland andra också Marcus Jonsson ut sin skulptur Mjölkbonde och några intressanta målningar.

Hur ser framtidens konst ut? Jag tänkte att jag som hastigast skulle kika in på Konsthögskolans elevers utställning och undersöka saken. Men det var inte så lätt. Det är inte bara en utställning utan flera. Och det spretar åt alla håll. Svårt att se en enhetlig trend, åtminstone för en utomstående amatör.

Kandidatutställningen och vårutställningen är utspridd på olika platser på stan. Bara på Skeppsholmen ställer studenterna ut på fyra olika ställlen (Mindepartementet, Galleri Mejan, Grafikhuset och Konsthögskolans huvudbyggnd) och dessutom i en gammal butikslokal på Sergelgatan och i Passagen i huset som ska rivas i NK-kvarteret.

Jag nöjde mig med att gå runt i Konsthögskolans labyrintliknande huvudbyggnad på Flaggmansvägen 1 och betrakta ett videoverk med tillhörande performance (fem kvinnor som rörde sig rytmiskt till visselpipsliknande drillar) skapad av kandidaten Adèle Essele Zeiss. Kanske handlade det om människans komplicerade förhållande till sin egen kropp. Jag tolkade det i alla fall ungefär så. Suggestivt i alla händelser.

Anna Gerdéns svartvita fyraminutersvideo grundad på gamla fotografiska glasplåtar gav mig känslan av ett svunnet Sverige, tyckte mig ana en lagård och en kvinna som handmjölkade kor, såsom det nyligen var brukligt, men det kändes ändå som det skedde i en sedan länge gången tid. Videon fick mig också att fundera över hur tekniken förändras över tiden, som den fotografiska till exempel, från jättekameror med glasplåtar till digitala kameror med minneskort, till mobilen som kamera. Vilket är nästa steg i den fotografiska (och övriga) teknikutvecklingen?

Bara att gå runt i den nygamla byggnaden på Flaggmansvägen 1 med sin ostrukturerade interiör var en konstupplevelse i sig. Jo, jag besökte också som hastigast den gamla butikslokalen på Sergelgatan 8-10 där Masterstudenterna ställer ut och också har workshops och performances och lite annat. Väl värt ett besök, gratis och öppet dagligen kl 12-18 till 12 juni.