Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/05/30/bostadsratterna-ar-billigare-i-dag-an-1995-54-har-inte-rad-att-hyra-en-nybyggd-tvarumslagenhet-i-stan/

Epsteins STHLM

Bostadsrätterna är ”billigare” i dag än 1995 - 54 % har inte råd att hyra en nybyggd tvårumslägenhet i stan

Rätta artikel

Bostadsrätterna är relativt sett billigare i dag än för tjugo år sedan förklarade Andreas Wallström, chefsekonom på Nordea, vid ett bostadsseminarium på måndagen ...

... med många deltagare i panelen.

Heléne Lilja, kommunikationschef på Hyresgästföreningen, som ordnade seminariet, förklarade att en färsk undersökning visar att 54 procent av hyreshushållen inte har råd att flytta in i en nybyggd tvåa eftersom hyran är för hög (mer än 40 procent av den disponibla inkomsten) ...

... bostadsforskaren Emil Pull frågade vad de närvarande politikerna föreslog för åtgärder för att de som mest behöver en bostad ska ha råd att hyra en nybyggd hyreslägenhet och fick svaret att fler lägenheter behöver byggas, ett svar han inte blev nöjd med.

I dag har 54 procent av stockholmarna (hyreshushållen) inte råd att hyra en nybyggd tvårummare på 60 kvadratmeter. Det visar en färsk undersökning som vi gjort, berättade Heléne Lilja, kommunikationschef på Hyresgästföreningen.

Alla, från forskare till politiker och företrädare för olika intresseorganisationer, var överens om att bostadsbristen är stor i Stockholmsregionen och att det behöver byggas mer. Inte minst hyresbostäder.

Men det räcker inte. Folk måsta ha råd att hyra de nya bostäderna också. Hur bygga billigare lägenheter? Vad tänker politikerna göra åt den saken, frågade bostadsforskaren Emil Pull från Malmö högskola vid det bostadspolitiska seminarium som Hyresgästföreningen ordnade på måndagen.

Bygg mer, upprepade politikerna. Emil Pull tyckte inte att det svaret var tillfredställande.

Samtidigt förklarade Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, att bostadsrätterna i Stockholm vars priser ju ökat i en svindlande takt de senaste åren, paradoxalt nog egentigen är billigare i dag än för tjugo år sedan eftersom bostadsrättsinnehavarna i dag (2015) bara behövt lägga ca 14 procent av sin disponibla inkomst på boendet mot 17/18 procent 1995, beroende på dagens låga räntor.

Han har då räknat på ett hushåll 2015 där ena parten tjänar 34 000 kr/mån (snitt i statlig sektor) den andra 43 000 (snitt tjänsteman i privat sektor). Hushållet har betalt 15 procent i kontantinats och lånat resten. Han har förutsatt bostadsrättens kvadratmeterpris till 85 000 kr och använt motsvarande relevanta siffror för tidigare år som jämförelse.