Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-03 21:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/01/esko-mannikkos-okonventionella-introduktion-pa-mindepartementet/

Epsteins Stockholm

Esko Männikkös okonventionella introduktion på Mindepartementet

Fotografen Esko Männikkö introducerade sin utställning på Mindepartementet genom att lyfta upp kollegan Joakim Strömholm i luften ...

... som snabbt fattade galoppen och i sin tur lyfte upp den finske fotografen.

En stor samling av Esko Männikkös egensinniga bilder ...

... visas på på utställningen.

Samtidigt var det vernissage på Christer Strömholm Collection, ett permanent rum på Mindepartementet där bilder av den legendariske fotografen visas. Med jämna mellanrum förnyas innehållet.

När fotografen (och sonen) Joakim Strömholm hade introducerat det nya permanenta Christer Strömholm-rummet (med flera förut ej kända bilder av legendaren) på vernissagen på Mindepartementet (Slupskjulsvägen 26) på Skeppsholmen gick den färgstarke finske fotografen Esko Männikkö fram till mikrofonen för att som alla trodde säga några introducerande ord om sin utställning.

Men i stället för att prata i mikrofonen ställde sig Esko Männikkö rygg mot rygg med en förvånad Joakim Strömholm och kopplade ett grepp och lyfte med finsk sisu upp honom i luften varpå Joakim Strömholm i sin tur gjorde detsamma med Esko Männikkö. Och så där höll de på ett tag. Spektakulärt. Det var hela den ordlösa introduktionen, lika överraskande som uppskattad av den talrika vernissagepubliken och kanske symbolisk på något sätt.

För det liksom som sprakar av kraft och energi i Esko Männikkös egensinniga bilder. Han jobbar som Estelle af Malmborg träffande påpekade i sin inledning i gränslandet mellan konceptuell och dokumentäär fotografi med finsk sisu också i sina bilder av slitna husfasader, levande och uppstoppade djur, bilvrak, människor i miljö med mera. En fotografisk expressionist kanske man skulle kunna säga. Det bästa inom foto som visas just nu i stan, enligt min vän ”Fjellis” (Christer Fjellman) som har koll på alla fotoutställningar. Jag tror Fjellis har rätt. Missa inte, som det brukar heta.