Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/01/studiebesok-pa-departementsniva-fran-usa-for-att-lara-av-bagishuset/

Epsteins Stockholm

Studiebesök på departementsnivå från USA för att lära av Bagishuset

David L. Myers från US Department of Homeland Security på besök i ungdomsgården Bagishuset i Bagarmossen samtalar med ungdomsledaren Anna Gunnarsson ...

... och välkomnas med en fika och svenska kanelbullar ...

... innan han guidas runt av ungdomsledaren Amir Farihadi och får veta hur man jobbar på gården för att engagera också föräldrar och andra vuxna i närområdet för att inkludera ungdomarna i civilsamhället ...

... och han dokumenterar också sina intryck med mobilkameran. Här i keramikverkstaden ...

... och här föreläser Amir Farihadi om Skarpnäckslyftets metoder och visar på det framgångsrika resultatet med ökad trivsel år för år i bostadsområdet som bland annat tagit sig uttryck i att allt färre vuxna upplever sig störda av traktens ungdomar.

Bagarmossen var för sju år sedan en stadsdel som människor flyttade ifrån om de hade möjlighet. Kriminella gäng härjade i området. Den sociala kontrollen var minimal. Folk kände sig otrygga.

Fyrtio procent av de boende upplevde att ungdomar i stor uträckning störde ordningen i bostadsområdet enligt en undersökning som staden gjorde 2008.

Då startade projektet Skarpnäckslyftet. Vuxna, föräldrar och frivilliga från olika sektorer i samhället engagerades för attt ändra på förhållandena. Navet var ungdomsgården Bagishuset. Arbetet har varit framgångsrikt.

Vid den senaste undersökningen (2014) hade antalet av de tillfrågade som ansåg att ungdomar i stor utsträckning störde ordningen sjunkit från fyrtio till tio procent (ungefär som genomsnittet för hela staden).

På torsdagen kom en delegation under ledning David L. Myers från US Department of Homeland Security (Departementet för inre säkerhet) till Bagishuset för att höra hur det framgångsrika arbetet med att inkludera stadsdelens ungdomar i civilsamhället gått till.

Han fick höra att det behövs en fast struktur i organisationen om arbetet ska bli framgångsrikt. Men kommenterade, med rätta, att det också behövs engagerade medarbetare som brinner för sin sak. Och en sådan kraft är ungdomsledaren Amir Farihadi på Bagishuset som också var en av dem som berättade för de utländska besökarna om hur Skarpnäckslyftet fungerat och fungerar.