Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/03/julisondag-i-nordens-venedig/

Epsteins Stockholm

Julisöndag i Nordens Venedig

På väg ner i Riddarfjärdens vatten ...

... men först ett foto ...

... och så hopp i ...

... och språng i ...

... och alla på plats ...

... och så i väg västerut ...

... och samtidigt seglade båtarna österut i Saltsjön ...

... och själv låg jag och läste en roman av Per Anders Fogelström bevakad av två måsar.

Sällan eller aldrig har det väl samtidigt varit så proppat med människor i och på vattnen som omsköljer huvudstaden som denna julisöndag i Nordens Venedig.

I Riddarfjärden siktades tusentals simmare i gula badmössor som frenetiskt kämpade för att snabbast möjligt ta sig fram. På andra sidan Slussen skickades samtidigt den ena armadan efter den andra i väg med dova knallskott i den stora segeltävlingen och försvann österut.

Seglarna såg mindre plågade ut än simmarna som inte bara simmade utan också sprang och cyklade långa sträckor.

Imponerad av alla självplågande deltagare i triathlontävlingen lade jag mig i gröngräset på terrassen upp vid Fjällgatan (nedanför huset där författaren Per Anders Fogelström bodde på sin tid) och läste, bevakad av två måsar, ett par kapitel i hans roman Upptäckarna (i kamratserien) som handlade om när tolvårige Richard och hans mamma Gustava för nittio år sedan tillbringade en julivecka i en stuga ute i skärgården.