Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/06/jarnvagsarbetare-skildrade-i-bild-stalls-ut-pa-hornstulls-bibliotek/

Epsteins Stockholm

Järnvägsarbetare skildrade i bild ställs ut på Hornstulls bibliotek

Växelläggning i Karlberg. Lagbasen Alex ger tecken till lokomotorföraren att lotsa växeln med sina betongsliprar på rätt plats. Två växelbyggare står ovanpå växeln redo att justera höjdläget med hydraulpumpar. I bakgrunden ses Sankt Eriksbron och husen på Kungsholmssidan.

Den lille mannen balanserar på en kontaktledningsbrygga på Centralen.

Växelläggning på Centralen. Rallare drar undan transporttrallorna för att växeln ska kunna lyftas på plats.

Gjutning av betongfundament vid Ulriksdal. Numera är det fyra spår på den här sträckan.

En järnvägsrallare i hällregnet drar en stor bult med en s.k. momentnyckel i kryssdelen mellan fyra växlar som förbinder två spår på Centralen.

Mätning av spårets sidoläge.

Bernt Lindgren, fotografen, f.d.rangeraren, banarbetaren, växelbyggaren. spårsvetsaren och mätteknikern.

Gräv där du står, uppmanade författaren Sven Lindqvist i en bok på 1970-talet, vilket kortfattat innebar att arbetare uppmuntrades att skriva arbetets och arbetsplatsernas historia utifrån sina egna erfarenheter.

Nu kommer Bernt Lindgren, f.d. busschaufför och järnvägsarbetare, med en liknande uppmaning som kan sammanfattas ”Fotografera där du står”, dvs, skildra ditt arbete och din arbetsplats med kameran.

Det är vad Bernt Lindgren själv gjort under åren. Nu ställer han ut en svit fotografier på Hornstulls bibliotek från sin tid som järnvägsarbetare på 1980- och 1990-talen.

Det är tidsdoftande, beskrivande, men också stämningsfulla bilder från växelläggning på Centralen, svetsning av skenskarvar, gjutning av betongfundament, vilopauser utomhus i bister vinterkyla, porträtt på arbetskamrater mm. Högst sevärt!