Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 00:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2016/07/07/muralmalningen-i-bagarmossen-invigdes-med-lask-och-kladdkaka/

Epsteins Stockholm

Muralmålningen i Bagarmossen invigdes med läsk och kladdkaka

Vernissage för (och fotografering av) muralmålningen i Bagarmossen som sommarjobbande ungdomar utfört under tre veckor.

Det dominerande porträttet föreställer Victoria ...

... som (till vänster) också utfört det ...

... och tillsammans med de övriga ungdomarna som gjort muralmålningen klippte det röda bandet ...

... och sen blev det läsk och kladdkaka. 

Femton av de sexton ungdomar i Bagarmossen som i tre veckors tid sommarjobbat med att pryda en vägg i centrum invigde den dekorativa muralmålningen genom att samtidigt (nästan) klippa det röda bandet.

Muralmålningen skildrar skildrar ungdomarnas egen hembygd. Här finns ananasen, som symboliserar fruktståndet på Lagaplan, Bagishuset (den populära ungdomsgården), skejtaren, bostadshusen, basketbollen, coca cola-burken, mixerbordet, en jättestor sneaker (populär fotbeklädnad - gympapjuck kallad i min ungdom) och inte minst det stora avskalade porträttet på en bagistjej, Victoria, med en bagiskeps, målad av Victoria själv.

Efter bandklippningen följde mingel och festande för medverkande och förbipasserande. Läsken och kladdkakan hade strykande åtgång (som det brukar heta). Alla utan undantag uppskattade målningen.

Och jag upprepar vad jag skrivit tidigare. Ett bättre sommarjobb är svårt att föreställa sig. Stadsdelen blir trevligare när den piffas upp och samhörigheten och känslan för den egna hemorten påverkas i positiv riktning. Hoppas idén sprider sig till fler stadsdelar nästa sommar.